Hatalmas hiány tátong a cseh nyugdíjrendszerben

Hírek2023. máj. 2.MTI

Mintegy 25,7 milliárd koronás (2294,05 milliárd forint) hiánnyal zárta az első negyedévet a cseh nyugdíjrendszer - közölte a cseh pénzügyminisztérium kedden Prágában.

A tavalyi évben a nyugdíjrendszer kiadásai 21,5 milliárd koronával (354,75 mld forint) haladták meg a bevételeket.

A rendkívül magas infláció következtében a csehországi nyugdíjak is gyorsan emelkedtek. A legutóbbi emelés januárban volt, az újabb emelésre júniusban kerül sor, amikor a nyugdíjak átlagban ezer koronával (16 500 forint) emelkednek. A szaktárca arra számít, hogy mindezek következtében az állami nyugdíjkassza mintegy 80 milliárd koronás hiánnyal fogja zárni az idei évet.

Az első negyedévben a nyugdíjrendszer bevételei 147,4 milliárd koronát tettek ki, ami 13,1 milliárd koronával nagyobb összeg, mint egy éve. A kiadások azonban 29,6 milliárd koronával haladták meg a tavalyi első negyedévi kiadásokat. Az idei első negyedéves kiadások 173,1 milliárd koronára rúgtak.

Cseh pénzügyi és gazdasági szakértők egyetértenek abban, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható hosszú távon, ezért reformokra szorul. Ezzel a kormánykoalíció és az ellenzék is egyetért, bár a pártok véleménye több konkrét lépésben eltér egymástól. Petr Fiala miniszterelnök már bejelentette, hogy a kormány javaslatát a nyugdíjrendszer reformjára május végéig nyilvánosságra hozzák.

A cseh nyugdíjrendszer kiadásai az elmúlt 15 év alatt megduplázódtak, tavaly ez mintegy 690 milliárd koronát tett ki, ami az állami kiadások mintegy 30 százaléka.

A hivatalos kimutatás szerint a tavalyi év végén 2,84 millió nyugdíjas volt Csehországban, ebből 2,37 millióan öregségi nyugdíjat kaptak. Januárban az öregségi nyugdíj átlagban 19 438 koronát (320 727 forint) tett ki. További mintegy 49 100 személy öregségi nyugdíját a belügyi, védelmi és az igazságügyi tárcák fedezték, amelyeknek saját nyugdíjrendszerük van. Ezek a nyugdíjak átlagban néhány ezer koronával magasabbak, mint a normális nyugdíjak.