Határidőre, maradéktalanul teljesítik az ÁSZ ajánlásában foglaltakat az építész kamarák

Hírek2020. aug. 15.MTI

Hajnóczi Péter emlékeztetett: az ÁSZ csütörtökön nyilvánosságra hozott ellenőrzésében a Számvevőszék a Magyar Építész Kamara országos szervezete elnökének, valamint területi szervezetei elnökeinek összesen 22 javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Ez az elnök szerint a 19 megyei és az országos kamarát tekintve átlagosan 1,1 ajánlást jelent kamaránként. Hozzátette: három kamara működését a vizsgálat teljesen hibátlannak minősítette.

Rámutatott: az ÁSZ ellenőrzése azt is megállapította, hogy a Magyar Építész Kamara országos kamarája a szervezeti működési kereteit a jogszabályi előírások szerint kialakította, valamint a költségvetési támogatások nyilvántartása és a támogató felé történő elszámolás szabályszerű volt.

Közlése szerint az építész kamarák 1996-ban történt megalakulásuk óta a taggyűlések vagy a küldöttgyűlések által jóváhagyott éves költségvetési terveik szerint működnek, a gazdálkodásról szóló éves beszámolókat a taggyűlések vagy a küldöttgyűlések hagyják jóvá. Ezek a kamarai honlapokon megtekinthetőek, így a gazdálkodásuk és működésük átlátható és megfelel a velük szemben támasztott követelményeknek.

Az ÁSZ csütörtökön közzétett, a mérnöki és az építész kamarákat vizsgáló ellenőrzésében szabálytalannak találta azt, hogy az építész területi kamarák nem gondoskodtak a tagdíjak szabályszerű nyilvántartásáról, a tagdíjkövetelések folyamatos nyilvántartása nem volt biztosított. Mindennek következtében a szakmagyakorlást végző kamarai tagok nyilvántartása nem volt megbízható, így nem bizonyított az építészeti tevékenységet végzők jogszabályi előírásnak megfelelő működése.