Házmúzeumra, liftkorszerűsítésre és napelem-telepítésre is nyertek támogatást az OTP Bank Társasházi Pályázatának idei díjazottjai

Hírek2024. aug. 8.Növekedés.hu

Magaságyás, komposztáló és közösségi kert - ilyen ötletek valósulnak meg a 16. alkalommal kiírt OTP Bank Társasházi Pályázat keretében az idén újonnan indult „Barátságos környezet” kategóriában.

Az állandó „Biztonságos otthonok” és a „Fenntarthatóbb jövő” kategóriákban pedig a bank a villanyhálózat teljes cseréjétől a napelemrendszer telepítéséig támogatta a nyerteseket. A szakmai zsűri az ország több mint 110 településéről érkezett, közel 850 jelentkező közül választotta ki a győzteseket, akik összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

 Az OTP Bank már 16. éve támogatja a társasházak közösségeit a lakókörnyezetük felújításában, korszerűsítésében („Fenntarthatóbb jövő” kategória) és biztonságosabbá tételében („Biztonságos otthonok” kategória).

Idén indult először a harmadik, „Barátságos környezet” kategória, melynek célja a kisebb társasházak támogatása volt, hiszen ezeknél törvényszerű, hogy magasabb a lakásonkénti felújításra fordítandó költség, így még inkább támogatásra szorulnak.

A közösségépítést és közösségi tevékenységet támogató fejlesztések megvalósítására kiírt kategóriában a közel 850 jelentkezőből 131 pályázat érkezett, a legtöbb esetben a közös udvar élhetőbbé tételének céljából. Többen nyertek támogatást magaságyás és komposztáló telepítésére, növények ültetésére, de volt olyan budapesti ház, ahol Házmúzeumot alakítanak ki nagyrészt a lakók önkéntes munkájával.

A pályázatok fele a „Biztonságos otthonok” kategóriában érkezett, melynek nyertesei között szerepel liftek vezérlésének teljes modernizálása, beázott lapostető szigetelése, vagy balesetveszélyes vakolat javítása.

Az energiahatékonyságot illetően a nyílászárócserétől, a tetőventillátorok korszerűsítéséig terjednek a nyertes ötletek. Idén összesen több mint 110 településről küldtek pályázatot, a nyertesek pedig az ország legkülönbözőbb pontjairól kerültek ki, Győrtől kezdve Zalaegerszegen, Budapesten és Szegeden át Békésig.

A szakmai zsűri három kategóriában 5-5-5, tehát összesen 15 győztest hirdetett, akik augusztus 7-én vehették át a díjaikat. A nyertes pályázatok mindegyike 3 és 1 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesült, azaz az OTP Bank összesen 30 millió forinttal támogatta a sikeres jelentkezőket.

„Minden évben lakóközösségek százai adnak be pályázatott, ami jól mutatja a program létjogosultságát. Idén kiemelten sokféle céllal kértek támogatást, valószínűleg az újonnan bevezetett harmadik kategóriának is köszönhetően. Összességében elmondható, hogy az energiahatékonyság volt a leggyakoribb visszatérő elem a pályázatoknál” − mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és kisvállalkozói területének vezetője a díjátadó eseményen.

Ami mindegyik győztesben közös, hogy a pályázatot benyújtó személy - aki lehet a közös képviselő vagy meghatalmazott - 100.000 forint értékű ajándékutalványt is átvehetett. Az OTP Bank ezzel köszönte meg a színvonalas pályázatok összeállításába és a közösségi tervek megvalósításába fektetett munkájukat.

A bank idén sem csak a társasházaknak segített: minden századik benyújtott érvényes pályázat után 1 millió forinttal támogatta a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programját. Így az idei évben - egy kis felfelé kerekítéssel - 10 millió forint támogatást nyújt a szervezetnek, melynek képviseletében Márkus Ildikó adományszervezési menedzser szintén felszólalt a díjátadón. Elmondta, hogy a támogatás segítségével egy újabb családnak tudnak biztos, megfizethető, hosszú távú lakhatást biztosítani.

Egy újpesti, leromlott állapotú szociális bérlakást fognak felújítani önkéntesek segítségével, ahová egy olyan – korábban lakhatását vesztett, jelenleg családok átmeneti otthonában élő – család költözik majd, akik a sok nehézség után újrakezdhetik az életüket ennek a támogatásnak köszönhetően. „Nagyon örülünk, hogy az OTP Bank már két éve partnerünk. Hálásak vagyunk, hogy a társasházi pályázathoz kapcsolódóan, a pályázat nyertesei mellett szervezetünk munkáját is támogatja a bank, hiszen céljaink közösek: biztonságos, egészséges, fenntartható otthonokat, lakótereket teremteni minél több ember számára Magyarországon” – tette hozzá Márkus Ildikó.