Helyreállt a légi utasszállítás Németország és Oroszország között

Hírek2021. jún. 3.MTI

Alig egy napi megszakítás után ismét üzemelnek a menetrend szerint közlekedő légi utasszállító járatok Németország és Oroszország között

Német hírportálok értesülései szerint a Lufthansa légitársaság megkapta az orosz légügyi hatóságtól a júniusra szóló engedélyeket, így rendben eljutott a célállomásra a Moszkvába és a Szentpétervárra tartó járatuk.
Az orosz fél lépésére válaszul a német szövetségi légügyi hatóság (Luftfahrt-Bundesamt) is megújította a németországi járatokat üzemeltető orosz légitársaságok útvonalengedélyeit.
Szerdán a szövetségi közlekedési minisztérium közölte, hogy a hatóság egyelőre nem ad engedélyt orosz légitársaságoknak németországi járatokra, mert az orosz illetékesek nem újították meg időben a Lufthansa engedélyét.
A minisztérium magyarázata szerint a kölcsönös blokád háttere az volt, hogy Oroszország a koronavírus-világjárványra hivatkozva 2020 márciusában egyoldalúan felmondta a menetrend szerinti utasszállító járatok közlekedését szabályozó megállapodást.

Azóta eseti alapon, havonta kölcsönösen megújított útvonalengedélyek alapján szervezik a forgalmat, és a Lufthansa júniusi engedélyeit az orosz fél nem adta ki.
Német hírportálok szerint azért késett a Lufthansa járatüzemeltetési jogosultságainak megújítása, mert a napokban Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-járat esete miatt Fehéroroszország elkerülésére utasított európai uniós légitársaságok mind új útvonalra kérnek engedélyt az orosz légügyi hatóságnál, amely nem győzi a hirtelen megemelkedett ügyterhelést.