Heti makronaptár - A héten érkeznek a beruházási és munkaerőpiaci adatok

Hírek2020. nov. 22.MTI

Több statisztikai adatot is közzétesznek a héten, így a beruházások idei harmadik negyedévi statisztikáját és a munkaerőpiaci, foglalkoztatási adatokat.

Csütörtökön közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a beruházások idei harmadik negyedévi alakulásáról szóló jelentését. A második negyedévben 9,9 százalékkal, az első fél évben 6,3 százalékkal maradt el a beruházások volumen a múlt év azonos időszakától. Az előző negyedévihez mérten 3,3 százalékkal mérséklődött a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene.

Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 2,9 százalékkal, míg a gép- és berendezésberuházásoké 4,3 százalékkal csökkent.

A beruházások 57 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene - több mint három év folyamatos növekedés után - 12 százalékkal csökkent. Ebben kiemelt szerepet játszott az, hogy a külföldi érdekeltségű vállalkozások fejlesztési aktivitása visszafogottabb lett a járvány következtében kedvezőtlenné váló gazdasági környezet miatt. A beruházások 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések ennél is nagyobb mértékben, 19 százalékkal maradtak el a bázisidőszakitól.

Ezt részben az okozta, hogy az egy évvel korábbinál alacsonyabb értékben realizálódtak uniós forrásból finanszírozott projektek.

Pénteken a foglalkoztatottság-munkanélküliség augusztus-októberi adatait teszi közzé a KSH. Az előző, július-szeptemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 208 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékos volt. A munkanélküliek száma 46 ezerrel, a ráta 0,9 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az előző háromhónapos időszakhoz, június-augusztushoz viszonyítva 6 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

Szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 37 ezerrel, 222 ezerre nőtt a munkanélküliek száma.

Július-szeptemberben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 486 ezer, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékos volt. A foglalkoztatottak száma 35,5 ezerrel - 0,8 százalékkal -, a ráta 0,1 százalékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott, a magukat közfoglalkoztatottnak vallóké 16 ezerrel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié pedig 21 ezerrel csökkent.

Szeptemberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 482 ezer volt, ami az előző havihoz képest 32 ezerrel, tavaly szeptemberhez képest 24 ezerrel kevesebb.