Hiteltérkép-portált indított el az MNB a vállalkozások terveinek segítéséhez

Hírek2020. aug. 12.Növekedés.hu

A mai naptól a Magyar Nemzeti Bank új eszközzel segíti a vállalkozások pénzügyi döntéseit. A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kezelésére számos, a vállalkozások működését és finanszírozást támogató jegybanki és kormányzati intézkedés született. Ezek között kiemelt szerepe van a támogatott hitelprogramoknak. Az MNB új Hiteltérképének célja, hogy a vállalkozások a méretüknek, tevékenységüknek és hitelcéljaiknak leginkább megfelelő hitelterméket néhány kattintással megtalálják.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kivédésére a magyar gazdaságpolitika gyors és hatékony válaszlépéseket adott. Az intézkedések támogatják a vállalkozások működését, finanszírozási igényeik kielégítését, illetve adósságszolgálatuk teljesítését. Az MNB Növekedési Hitelprogramjának (NHP Hajrá!) és Kötvényprogramjának (NKP) átalakítása, valamint kibővítése mellett számos további támogatott hitelprogram jelent meg, amelyek összesen 2000 milliárd forintot meghaladó összegű kedvező finanszírozást biztosítanak a vállalkozásoknak.

A hitelek hatékony és sikeres felhasználásához fontos, hogy a hazai vállalkozások egyszerűen és gyorsan képesek legyenek áttekinteni az elérhető lehetőségeket és azok közül a céljaikhoz leginkább illő terméket kiválasztani.

Az új Hiteltérkép célja, hogy segítsen a vállalkozásoknak eligazodni az MNB, az Eximbank, az MFB és a KAVOSZ által fejlesztett hiteltermékek között.

Ehhez az MNB egy naprakész és könnyen áttekinthető, néhány kattintással a vállalat méretére, tevékenységére és hitelcéljára szabható termékválasztó oldalt tesz elérhetővé az alábbi oldalon.   

Az MNB célja ezzel a hitelprogramok támogatása és a hazai vállalkozások fejlődéséhez szükséges finanszírozás orientálása.