Hogyan lehet bejutni a világ legjobb egyetemeire ?

Hírek2018. okt. 22.Növekedés.hu

A crimsoneducation.org kitalálói 18 évesek voltak, amikor megalkották honlapjukat. A vállalkozás a világ minden sarkából származó középiskolás diákokat kapcsol össze oktatókkal és mentorokkal, akik segítséget nyújtanak számukra a legjobb amerikai és brit egyetemekre történő bejutáshoz.

Amikor Jamie Beaton és Sharndre Kushor befektetőket kerestek vállalkozásuk elindításához, némi zavart okozott, hogy mindketten 18 évesek voltak. „Ott ültünk a tárgyalóteremben. Mindenki háromszor annyi idős volt, mint mi, jó néhányan ősz hajjal” mondja a most 23 éves Jamie. Amikor beléptünk, azt hitték, mi fogjuk vezetni a jegyzőkönyvet”. Az Új Zélandról érkezett pár lett a Crimson Education vállalkozás alapítója és vezetője. A vállalkozás a világ minden sarkából származó középiskolás diákokat kapcsol össze oktatókkal és mentorokkal, akik segítséget nyújtanak számukra a legjobb amerikai és brit egyetemekre történő bejutáshoz. Amikor a két fiatal 2013-ban elindította a vállalkozást, középiskolai tanulmányaik utolsó évében jártak. Mivel reklámokra nem volt pénzük, első diákjaik és mentoraik felkutatása érdekében először barátaikat és tanáraikat keresték meg, majd felhívásokat tettek közzé a Facebook-on. Egy évvel később a Crimson eljutott első 1 millió US dollár bevételéig és gyors növekedésbe kezdett (1 US dollár=282,52 Ft). A mai napig a vállalkozásnak több, mint 20 ezer diák – ügyfele van és 2,400 mentorral, illetve karriertanácsadóval dolgozik. A két fiatal közösen találta ki a Crimson létrehozását. „Új Zéland egyetemei csodálatosak” mondja Jamie.

„A nemzetközi rangsorokban azonban az amerikai és a brit intézmények általában számos területen sokkal jobbak. Az európai út végén kezdtük összerakni valamiféle karriertámogató szolgáltatás terveit”. A vállalkozás elindítása során hamarosan kiderült, nem egyszerű összeegyeztetni a szervező munkát saját egyetemi tanulmányaikkal, különösen, hogy különböző országokban éltek. Míg Jamie a Harvardon tanult, Sharndre Auckland egyetemén szerzett egészségügyi diplomát. Sharndre ma az év felét Aucklandban, a Crimson székhelyén tölti, a másik hat hónapban pedig 23 másik irodájukat látogatja a világ minden sarkában. Jamie idejét Auckland és Kalifornia között osztja meg, ahol a Stanford University mastersszakára jár. A Crimson mentorai egyetemi óraadók és a felvételi folyamatok irányításában tapasztalatokat szerzett szakértők, akik segítséget tudnak nyújtani a felvételi kérelmek pontos kitöltéséhez és tanácsokat adnak a felvételi interjúk során célszerű viselkedéshez. Az egyes mentorok kiválasztása egy olyan algoritmus alkalmazásával történik, amely az érdeklődő diák személyiségéből kiindulva keresi meg a legmegfelelőbb partnert. A programot az eHarmony randevú-honlap korábbi vezető kutatója, J Galen Buckwalter állította össze. A Crimson legtöbb diákja jelenleg Új Zélandról, Ausztráliából és Ázsia országaiból érkezik. 

Azt tervezik, hogy betörnek az amerikai piacra is, bár ott számos, hosszabb ideje működő mentorcég tevékenykedik, például a Kaplan és a Princeton Review. A Crimson nem kívánta megadni éves forgalmának pontos adatait, annyit azonban közölt, hogy „jelenleg a nyolc számjegyű tartományban van”. Jamie, aki a vezérigazgató, és Sharndre, aki az operatív főigazgató, ma 45 százalékos üzletrészt birtokolnak. Ennek értéke 72 millió dollárra tehető. Via BBC