Hollandia lakossága tavaly 227 ezerrel gyarapodott - Jórészt a migrációnak köszönhetően

Hírek2023. jan. 5.MTI - Gebauer Szabolcs, Brüsszel/Hága

A migráció miatt nőtt Hollandia lakossága tavaly 227 ezer fővel, az országban az elmúlt évben többen haltak meg, mint ahányan születtek - közölte jelentésében a holland statisztikai hivatal (CBS).

A közlés szerint - amit a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szemlézett - 1900 óta először fordult elő tavaly, hogy a halálozások száma meghaladta a születések számát. 2022-ben mintegy 168 ezer csecsemő született, míg csaknem 169 ezer ember halt meg Hollandiában.

Közölték: az, hogy az átlagosnál többen haltak meg a nyugat-európai országban, részben a koronavírusnak tudható be. A népesség jelentős növekedése pedig annak, hogy tavaly feloldották a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedéseket, köztük az utazási tilalmakat, így több bevándorló érkezett az országba.

Hollandia lakossága legkevesebb 227 ezerrel gyarapodott tavaly, meghaladta a 17,8 milliót. A lakosság tavalyi növekedése több mint kétszerese a 2021-es adatnak.

2022-ben mintegy 402 ezer ember költözött Hollandiába, 2021-hez képest 150 ezerrel több, és 174 ezer ember hagyta el az országot. A teljes növekedés nagy részét a háború elől menekülő ukrajnai állampolgárok tették ki, de sokan érkeztek Szíriából, Törökországból, Indiából és Lengyelországból is. December 1-jéig 89 ezer ukrán állampolgárt regisztráltak az illetékes hatóságoknál Hollandiában.

Az érkező migránsok száma szintén folyamatosan növekszik az országban. A menedékkérők 2022 harmadik negyedévében több mint 10 ezer kérelmet nyújtottak be, ami 3000-rel több, mint az előző negyedévben.

Közölték továbbá, hogy a 344 holland önkormányzat közül mindössze kilencben csökkent a népesség, legjelentősebben a nyugat-frízföldi Terschelling szigetén. A lakosságarányhoz viszonyított legnagyobb növekedést a közép-hollandiai Urk kistelepüléshez tartozó egykor halászok által lakott szigeten regisztrálták, ahol az előző év adatihoz képest 13 fővel laktak többen tavaly. Amszterdam lakossága körülbelül 38 ezer fővel nőtt. Hollandia legnépesebb városának jelenleg közel 921 ezer lakosa van.