Honvédelmi miniszter: Magyar katonák is részt vesznek az afganisztáni kimenekítési műveletekben

Hírek2021. aug. 24.MTI

Rendkívül népszerű a Magyar Honvédség közelmúltban létrehozott új szolgálati formája: az önkéntes katonai szolgálat - emelte ki a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Benkő Tibor felidézte: ezt a szolgálati formát elsősorban azoknak hirdették meg, akik a mostani felvételi eljárás során nem kerültek be a felsőoktatásba. A ponthatárok kihirdetésekor indították a jelentkezést, és mostanra túllépték a tervezett keretet, a négyszázat - mondta a miniszter.

Kiemelte: 2010-ben még 17 tartalékos katonája volt a honvédségnek, most már mintegy 11 ezer tartalékos van.

A honvédelmi minisztert kérdezték az afganisztáni evakuálásról is, amelyben a Magyar Honvédség is részt vesz. Benkő Tibor kiemelte: amíg a művelet folyamatban van, részletekről nem tudnak beszámolni, mert az veszélyeztethetné a katonák biztonságát.

Ezzel együtt úgy értékelt: Kabulban rendkívül kaotikus a helyzet, sokan mindent megpróbálnak, hogy bejussanak a repülőtérre. A híradásokban is látható, hogy előfordul erőszak, fegyverhasználat is.

A magyar katonák augusztus 19. óta komoly helytállással, éjjel és nappal egyfolytában dolgoznak, végzik a kimenekítési feladatokat - mondta a miniszter, hozzátéve: a művelet akkor fejeződik be, amikor minden kimenekítendő embert hazahoztak.

Benkő Tibort kérdezték arról az előző napi nyilatkozatáról is, miszerint "a honvédség menekítési művelete európai összehasonlításban is megállja a helyét". A miniszter ennek kapcsán arról beszélt: ehhez hozzájárul a magyar katonák felkészültsége, bátorsága, valamint a rendelkezésükre álló technikai képesség is, köztük azok a repülők is, amelyeket - mint fogalmazott - egyesek "kormánygépeknek" neveznek. Ezek a gépek mentik most az embereket Kabulból - jegyezte meg.