Húsba vágó tények - a tévhiteket oszlatná el az agrárgazdasági kamara

Hírek2022. márc. 8.Növekedés.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az állattenyésztéssel és az állati eredetű élelmiszerek előállításával kapcsolatban – a tévhiteket terjesztő zöld szervezetekkel szemben – törekszik a fogyasztók hiteles tájékoztatására. A NAK „Húsba vágó tények” című online kiadványsorozatának újabb két kötete jelent meg, a kamara célja ezzel, hogy erősítse az ágazat elfogadottságát, javítsa az állattenyésztésben és az állatitermék-előállításban tevékenykedők megbecsülését.

A NAK „Húsba vágó tények” címmel indított ötrészes kiadványsorozatának újabb kötetei jelentek meg, „Környezetvédelem”, valamint „Gazdálkodás és vidéki élet” címmel. A kötetek tartalma az európai mezőgazdasági termelők legjelentősebb érdekvédelmi szervezete, a Copa-Cogeca által – „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezéssel – indított kampány anyagain alapul.

A NAK a gondolatébresztő kiadványsorozatot azért indította útjára, hogy az állattenyésztési ágazatok, illetve a gazdálkodók elleni támadásokkal szemben megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikációval lépjen fel.

Az elmúlt időszakban ugyanis egyre erősödnek a – számos esetben elfogult szemléletet tükröző – „zöld” szervezetek általi megmozdulások az állattenyésztéssel és az állati eredetű termékek előállításával szemben.

A kamara a tudományos alapokon nyugvó, szemléltető ábrákat is tartalmazó kiadványsorozattal hozzá kíván járulni a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, valamint bővíteni szeretné a lakosság állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteit. A most megjelent „Környezetvédelem” című negyedik kötet az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatásaival, erőforrás-felhasználásával, valamint az ágazati kibocsátás csökkentésével kapcsolatos kérdéseket foglalja össze. A „Gazdálkodás és vidéki élet” című ötödik kötet pedig az ágazat intenzifikációjával, a nagyüzemi gazdálkodás sajátosságaival, erőforrás-felhasználásával, valamint a vágóhidakra vonatkozó előírásokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A két kiadvány a többi közt olyan állításokat is cáfol, hogy az állattenyésztés használná fel a világ összes vízforrásának 1/3-át, hogy a világon megtermelt gabona felét az állatok takarmányozására használnák fel, hogy a takarmány-előállítás által lekötött termőterület versenyezne az élelmiszer-előállításhoz használt földterülettel, hogy az állatgyógyászati készítmények szennyeznék folyóinkat és termőföldjeinket, vagy hogy növekedne az EU állattenyésztésének ÜHG-kibocsátása.

A kiadványsorozat „Környezetvédelem” című negyedik kötetét itt, a „Gazdálkodás és vidéki élet” című ötödik kötetünket pedig itt érhetik el. Figyelmükbe ajánljuk a sorozat korábban megjelent részeit is, melyek közül az „Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége” című első kötet itt, az „Állatjólét” című második kötet itt, az „Állategészségügy” című harmadik kötet pedig itt érhető el.