Húsz hektárral nőhet a magyar komlóültetvények mérete

Hírek2020. aug. 29.Növekedés.hu

Újabb húsz hektárral nőhet a magyarországi komlóültetvények mérete annak köszönhetően, hogy - a korábbi évek támogatásait követően - az agrártárca idén 150 millió forintos keretösszeggel újabb támogatási programot indít a sör alapanyagának számító növény hazai termesztésének támogatására. A somogyi Kastélyosdombón több mázsa egészséges, jó minőségű komló szüreteléséhez kezdtek hozzá a helyi családok, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária kezdeményezésében. A magyarországi komlótermesztés újraindítása érdekében indított program során egy hektáron ültettek komlót 2018 őszén és az idei az első szüret a területen.

Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a HEINEKEN Hungária támogatásával két éve telepített egy hektárnyi komlót, a Perle, Saazer és Chinook növényekből, amelyek széles körben ismert komlótípusok. A közös kezdeményezés célja, hogy növelje a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban. A HEINEKEN Hungária 2016 óta dolgozik azon, hogy növelje a hazai nyersanyag mennyiségét termékeiben, a kezdeményezésnek köszönhetően pedig a magyar árpa és a radlerekben használt meggy és bodza után, most komló is magyar lehet. 

A komlótermesztésnek nagy hagyománya van Magyarországon, amely az elmúlt évtizedekben visszaszorult. Ezt a hagyományt kívánja újjáéleszteni a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária közös programja.

A két éve telepített növények idén először adnak tetemes mennyiségű termést, napokban zajló szüret során várhatóan több mázsát szüretelnek. A hozam növekedésével a két év múlva már hektáronként másfél tonna komlót tudnak a hazai sörgyártás rendelkezésére bocsátani. 

Célunk, hogy minél színesebbé, ellenállóbbá tegyük a magyar agráriumot, amiben kiemelt szerepe van a korábban jól működő ágazatok, köztük a nagy múltú komlótermesztés felélesztésének. A magyar mezőgazdaság akkor tud rugalmasan felelni a piaci kihívásokra, versenyképességünket akkor tudjuk megőrizni és növelni, ha az élelmiszeripar mind nagyobb arányban támaszkodik hazai alapanyagokra, mezőgazdasági termékeink bővülő kínálatára. Egy ágazat újjászületése, megfelelő felvevőpiac esetén a komló termesztése új munkahelyeket teremt, erősíti a vidék gazdaságát, színesíti a magyar agráriumot. A termelők augusztus 31. és szeptember 22. között nyújthatják be a támogatási kérelmüket a 150 millió forintos keretösszegű programba, amelynek révén akár húsz hektárral is növekedhet azon területek nagysága, melyeken komlót termesztenek Magyarországon.

mondta a szüret alkalmából Nagy István agrárminiszter. 

A komlótermesztés intenzív emberi munkát igénylő agrár-tevékenység, emellett műszaki feltételei is vannak: a termőterületen támoszlopokra és a szüretelt növény szárítására, valamint pelletálására (tömörítésére) alkalmas berendezésre is szükség van, ezek már rendelkezésre állnak Kastélyosdombón. A közelmúltban német szakmai közreműködéssel létesített szárító berendezések sikeres próbaüzemére is sor kerülhetett. Az újabb komlóültetvények létesítéséhez szükséges talaj-előkészítésre, alaptrágyázásra, valamint a komlóültetvény támrendszerének és öntözési rendszerének kialakítására támogatást is igényelhetnek a helyi gazdák. 

A HEINEKEN Hungária a programban piaci áron vásárolja meg az itt termett komlót, biztosítva ezzel a program hosszú távú fenntarthatóságát. A kastélyosdombói programban jelenleg mintegy 10 család vesz részt, de az ültetvény növekedésével ez az agrár-tevékenység egyre több családnak biztosíthat jövedelmet. 

„Örülünk, hogy közös összefogás révén vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé. Az elmúlt két év során, ami a komlónövények telepítése óta eltelt, a munkatársaink és a helyi családok is óriási tapasztalatra tettek szert a komlótermesztéssel kapcsolatban. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tudást és lehetőséget ad a jövőben a hátrányos helyzetű térség, illetve az ültetvény gondozásába és termés feldolgozásába bevonódó szegény családok kezébe azzal, hogy megteremtette a komlótermesztés feltételeit és támogatja a kastélyosdombóiakat ebben a munkában. A munkahelyteremtés és a megélhetés biztosítása a döntő számunkra

mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. 

A sör alapanyaga kiút lehet a szegénységből. A HEINEKEN a világ minden táján különös értékként tekint a helyi közösségekre, helyi termékekre. A Kastélyosdombói komlót Magyarország kedvenc söréhez, a Sopronihoz fogjuk felhasználni. Célunk, hogy a jövőben Soproni előállítása során 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk

mondta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.