Idén elég sok volt a lakástűz

Hírek2021. ápr. 22.Növekedés.hu

Több mint 2 ezer 600 lakástűz történt Magyarországon az év elejétől április közeléig. 31 ember meghalt, és 186-an megsérültek, pedig egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni a tragédiák egy részét.

Lakástűzben meghalt egy ember Hajdúnánáson, a Perczel utcában. A száz négyzetméteres családi ház hálószobájában az ágy égett. A helyszínre két járművel kiérkező hajdúnánási tűzoltók a tűz oltása közben találták meg a holttestet az ágy mellett. Ugyancsak oltás közben találtak a tűzoltók egy holttestet a közelmúltban a fővárosi Folyamőr utcában. Itt is a hálószobában keletkezett a tűz, ahol az ágy és az éjjeliszekrény égett.

Ez csak kettő az elmúlt időszak halálos áldozatokat is követelő lakástűzből, pedig egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni a tragédiák egy részét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint.

Munkics Dániel a Növekedésnek elmondta, hogy ebben az évben mostanáig 2 ezer 616 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat az országban. Ezekben 186-an sérültek meg, és 31 ember meghalt.

A sok lakástűz oka, hogy lehet, hogy az év első három hónapjában a hűvös idő és a járvány miatt sokkal többet tartózkodtak folyamatosan otthon. Sokan párhuzamosan több dolgot csinálnak egyszerre, több műszaki cikket egy időben használtak.

Viszont a régi elektromos vezetékek nem bírják el a megnövekedett terhelést.

A szóvivő szerint a legtöbb lakástűz a konyhában, a hálószobában és a nappaliban keletkezik. A leggyakrabban elektromos zárlat, elavult, nem megfelelően használt fűtőeszköz, vagy dohányzás miatt csapnak fel a lángok.

A lakástüzekben összesen 24 ezer négyzetméternyi terület égett le, ami olyan, mintha 270 panellakás teljesen kiégett volna. A legtöbb lakástűz csak egy-két négyzetméteren pusztított, de naponta két-három otthon teljesen megsemmisült.

Pedig egy kis odafigyeléssel és egy füstérzékelővel megelőzhetőek a tragédiák. A szakemberek szerint a pár ezer forintos berendezés, hasonlóan a szén-monoxid érzékelőkhöz, életeket menthet.