Idén ez az európai valuta lehet a legjobban teljesítő

Hírek2021. jan. 15.Növekedés.hu

A globális gazdasági felívelésnek és az ország nemzeti bankjának politikája miatt is a legjobban teljesítő fizetőeszközök egyike lehet 2021-ben a norvég korona. Az év első hónapjában akár 2 százalékot is erősödhet decemberhez képest, ezzel megelőzve svéd vetélytársát – vélik a Bloomberg elemzői.

A kilátások azt tükrözik, hogy a befektetők már a pandémián túlra tekintgetnek: a norvég növekedési kilátások kitűnőek, és ha a jegybank kamatot emel, vagy csak arra utaló megjegyzést tesz, az már 1 százalékkal erősítheti a koronát az euróval szemben - írja a Bloomberg.

A norvég gazdaságnak jól jön az olajár emelkedése is, és ha ez folytatódik, az további lökést adhat a fizetőeszközüknek.

Úgy tűnik, sem a befektetők, sem a döntéshozók nem aggódnak a korona erőssége miatt, mely most van túl a elmúlt négy év legnagyobb mértékű gyengülésén.

A MUFG Bank stratégiai elemzője szerint a norvég korona továbbra is alul van értékelve, idén viszont globális viszonylatban is szárnyalhat a skandináv ország fizetőeszköze.

Az évet a legtöbb pluszban kezdte az amerikai, az ausztrál és a kanadai dollár, valamint a svájci frank is.