Igazgatósági hatáskörben tartják az idén az OTP éves közgyűlését

Hírek2021. márc. 16.MTI

Az OTP Bank Nyrt. éves közgyűlésének napirendi pontjaiban az igazgatóság dönt április 16-án, pénteken - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közleményben hivatkoznak arra, hogy a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényben május 22-ig meghosszabbították a veszélyhelyzet hatályát, így a nyilvánosan működő részvénytársaságok nem tarthatnak személyes részvételű közgyűlést.

A közgyűlés hatáskörében eljáró igazgatóság döntéshozatalának írásos dokumentumait március 25-én teszik közzé.

A bank vezetése egyben kezdeményezte kedden az alapszabály módosítását, hogy a felügyelő bizottság rugalmasan, ülés tartása nélkül hozhasson döntéseket, írásbeli szavazással vagy elektronikus konferencián.

"A 2020-as év a járványhelyzet miatt rendkívüli kihívásokkal járt, ennek ellenére a bankcsoport működése zavartalan maradt"

- írták a bankcsoport március elején ismertetett 2020-as éves jelentésében.

Az OTP Bankcsoport éves adózott eredménye 26 százalékos csökkenéssel 310,268 milliárd forint lett 2020-ban.

A jelentésben a pénzintézet kiemelte: az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolták a kockázati költségek, amelyek teljes értéke döntően a járványhelyzet miatt 188 milliárd forint volt.
Tavaly a csoport működési eredménye 5 százalékkal, 537,4 milliárd forintra nőtt. A bevételek dinamikusan, 9 százalékkal nőttek éves összevetésben, ezen belül a nettó kamateredmény 12 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ettől elmaradó mértékben, 4 százalékkal bővült.

Csányi Sándor a bank elnök-vezérigazgatója a jelentés közzététele után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a menedzsment 119 milliárd forint osztalékra tett volna javaslatot idén, a jegybank elvárása miatt azonban a kifizetésre szeptember 30-ig nem kerülhet sor, ezt követően újra napirendre kerülhet a kérdés.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Értékük a pénteki kereskedésben 260 forinttal, 1,90 százalékkal 13 410 forintra csökkent. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 14 490 forint, a legalacsonyabb 7865 forint volt.