Így készül a Lynx harcijármű - Látogatás a Rheinmetall gyárban

Hírek2024. ápr. 8.Növekedés.hu

Egyedi módon nyert bepillantást a Lynx gyalogsági harcjármű hazai gyártásának folyamatába az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár állománya, a zalaegerszegi Rheinmetall gyárban tett látogatásuk során, április 3-án- írja a Honvédelem.hu

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikerének egyik alapköve, hogy – a kor kihívásainak megfelelő, modern eszközök beszerzése mellett – a hosszútávú haderőfejlesztés folyamatosságát és fenntarthatóságát biztosító hazai védelmi ipar újjáéledjen. Ennek egyik fő letéteményese, s egyben fellegvára is a zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall Hungary Zrt., amelynek futószalagjáról az alapkőletételtől számított három éven belül, 2023 végén le is gördült az első magyar gyártású KF41 Lynx típusú páncélozott gyalogsági harcjármű.


A magyar szakképzett személyzet által alkalmazott legújabb gyártási és terméktechnológiák eredményeként a legmagasabb minőségű járművek kerülnek átadásra a Magyar Honvédség részére. Fontos megérteni a következő generációs járműtípusok komplexitását, modularitását, tesztelési eljárásait, hogy képet kapjunk a teljesítményről és a jövőben lehetséges fejlesztésekről

– hangsúlyozta a gyártás jelentősége kapcsán Andreas Baumeier, a Rheinmetall Hungary Zrt. operatív igazgatója.

A hódmezővásárhelyi katonák a Rheinmetall Hungary Zrt. Európában, és a vállalati csoporton belül is egyedülálló méretekkel és alkalmazott technológiával rendelkező magyarországi üzemében tett látogatásuk során ismerkedhettek meg a gyártás egyes részleteivel - írja a Honvédelem.hu.

A gyártási folyamat során beépített minőségellenőrzések mellett megtekinthették, hogy miképp alkalmazzák a legújabb hegesztési, megmunkálási, belső logisztikai, valamint végszerelési technológiákat.
A gyár tevékenységének másik fontos része a gyártás utáni

szervizzel és képzéssel kapcsolatos.

E szolgáltatás magában foglalja a leszállított járművek karbantartását, a járművek, berendezések, alkatrészek javítását, a felhasználói visszajelzéseken alapuló fejlesztéseket, új alkatrészek beszerelését a jövőbeli fejlesztésekhez, valamint az ezekhez kapcsolódó képzéseket is.

A frissítések végrehajtása a Lynx moduláris felépítése miatt lehetséges, amely évtizedekig biztosítja a mechanikai és elektronikus növekedési potenciált.

A „magyar haderőfejlesztés koronaékszerének” fémjelzett gyalogsági harcjárművek gyártása közel sem az egyetlen cél, hiszen – a harcjárműcsalád moduláris felépítését kihasználva –

a jármű egyéb változatait is hazánkban fogják előállítani, többek között a mentő, felderítő és parancsnoki típust,

utóbbiakból előreláthatólag a 2025-ös év során le is szállítják az első darabot.

A vállalat profiljának harmadik kiemelt eleme – a gyártás és fejlesztés mellett – a tesztelés. A komplexum külön erre a célra kiépített tesztpályái rendkívül változatosak, ezáltal elősegítik mindennemű fejlesztési vagy műszaki hiba kiszűrését az átadás előtt. A mobilitási teszteszközök mellett, a legmagasabb minőség garantálása érdekében, klimatikus kamra, EMC (elektromágneses kompatibilitás) kamra és földalatti életvédelmi lőalagút teszteket is alkalmaznak a zalaegerszegi gyárban.

A fotók itt megtekinthetők:

https://honvedelem.hu/hirek/rheinmetall-gyartas-fejlesztes-es-teszteles.html