Ilyet is ritkán látni: magyar óriáscég Nyugat-Európában vett vállalatot

Hírek2024. aug. 6.Növekedés.hu

A Richter második negyedéves eredményeit bemutató sajtóeseményen szó esett a belga BCI Pharma és a szintén belga Mithra egyes eszközeinek a megvásárlásáról is.

Az elmúlt negyedévben az egyik fő üzleti esemény a Richter életében a BCI Pharma akvizíciója volt. Ez a belgiumi biotechnológiai vállalatot innovatív kutatásokat végez a nőgyógyászat területén.

A Richter ráadásul a nyáron megállapodott a Mithra egyes eszközeinek megvásárlásról is 175 millió eurós teljes vállalati értékért. A Mithra K+F platformjának és tudományos csapatának felvásárlása a Richter számára képességet és „know-how”-t biztosít ahhoz, hogy megvethesse a lábát nőgyógyászatban is az eredeti kutatásban,

és lefedje a teljes WHC (Női egészség) értékláncot.

A Richter annyiból szerencsésnek mondható, hogy az újabb különadó elkerülte a céget - mondta el Orbán Gábor vezérigazgató, hozzátéve, hogy abból az összegből, amit korábban befizettek különadók formájában egy akkora felvásárlást tudtak volna finanszirozni, mint amekkora a Mithra-tranzakció volt. 

A Richternél a „Nőgyógyászat” ágazat árbevétel növekedése kiemelkedő, kb. 15%-os volt az első félévben a második negyedéves enyhe csökkenés ellenére. A kiemelt termékek maradtak a növekedés motorjai, de a hagyományos portfólió is jól teljesített. Az eladás növekedése különösen a latin-amerikai és az APAC (Kína) régióban volt robusztus, ami részben a szállítások időzítésének volt köszönhető.

A nyugat-európai térségben is kétszámjegyű volt a növekedés.

Mint a sajtóeseményen elhangzott: a Richternél mind a négy üzletág érdemben tudott növekedni.

A gyógyszergyártás árbevétele 16%-os növekedéssel elérte a 213 milliárd forintot 2024 II. negyedévében, ami 14%-os emelkedéssel 413 milliárd forintos gyógyszergyártási árbevételt eredményezett 2024 I. félévében.