Indul az MFB Növekedési Garanciaprogram - Új eszköz a Gazdaság Újraindítási Akciótervben

Hírek2021. márc. 2.Növekedés.hu

A Kormány döntésének megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új eszközt dolgozott ki a COVID-19 járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében. Az MFB a Gazdaság Újraindítási Akcióterv részeként induló MFB Növekedési Garanciaprogram keretében a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá, illetve a Növekedési Kötvényprogram keretében megkötött ügyletekhez, továbbá a kereskedelmi hitelintézetek egyedi hiteleihez legfeljebb 80 százalékos garanciát/kezességet biztosít.

A garancia/kezességvállalásról az MFB minden esetben egyedileg dönt.

A Garanciaprogramhoz kapcsolódóan a Magyar Állam az MFB által vállalt garancia/kezesség összegének 90 százalékáig biztosít állami kezességvállalást.

A program célja, hogy egyszerre segítse a jelentős forrást igénylő fejlesztések, beruházások megvalósítását, illetve támogassa a bankszektor hitelezési tevékenységének fenntartását és bővítését.

Az MFB Növekedési Garanciaprogram keretében az MFB a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) keretében nyújtott hitelek, a Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében kibocsátott kötvények, illetve a hitelintézetek által nyújtott hitelek mögé vállalhat garanciát/kezességet. Az MFB a garancia/kezességvállalás kapcsán fizetendő díjat ügyfelenként egyedileg állapítja meg.

Az NHP Hajrá keretében felvehető hitelekhez kapcsolódó garanciavállalás keretösszege 50 milliárd forint. Ebben az esteben feltétel, hogy a legfeljebb 20 milliárd forint összegű hitelek futamideje maximum 20 éves lehet. A Növekedési Kötvényprogram esetében az MFB garanciavállalásának mértéke a maximum 50 milliárd forint névértékű kötvény legfeljebb 80 százaléka lehet. A befogadható futamidő maximuma ez esetben is 20 év. Az NKP ügyeletek esetében a garanciavállalás keretösszege 500 milliárd forint.