Ingyen kérhet ügyvédi segítséget

Hírek2021. okt. 19.Növekedés.hu

Bárki ingyenesen juthat jogi segítséghez Budapesten, a 2019 után második alkalommal megrendezésre kerülő Pro Bono nap során. A Pro Bono latin kifejezés, önként vállalt, ingyenesen végzett szakmai tevékenységet jelent, amelyet az ügyvédi hivatásrend tagjai, ha nem is intézményesült formában, de – figyelembe véve a pártfogó ügyvédi és kirendelt védői díjakat - napi szinten végeznek.

Bárki ingyenesen juthat jogi segítséghez Budapesten, a 2019 után második alkalommal megrendezésre kerülő Pro Bono nap során.

A Pro Bono latin kifejezés, önként vállalt, ingyenesen végzett szakmai tevékenységet jelent, amelyet az ügyvédi hivatásrend tagjai, ha nem is intézményesült formában, de – figyelembe véve a pártfogó ügyvédi és kirendelt védői díjakat - napi szinten végeznek.

A Budapesti Ügyvédi Kamara épületében, illetve ügyvédi irodák székhelyein, sőt online formában is van mód az ingyenes jogi segítségnyújtásban részt venni

2021. október 25-én, hétfőn 8 és 16 óra között.

Az esemény előzetes regisztrációhozó kötött, melynek során néhány alap adat megadásával a jogterület kiválasztását követően, konzultációs időpont foglalására lesz lehetőség.

Az eseményre jelentkezett 140 budapesti ügyvéd az egy nap alatt körülbelül 800 olyan jogkereső számára tud jogi tanácsadást végezni, akinek valamely oknál fogva nem biztosított a jogi képviselete egy per során, illetve olyan jogvitája van, vagy jogi kérdésben bizonytalan, amelyben támasza lehet egy szakmai vélemény, iránymutatás.

A társadalmi célú kezdeményezést a Budapesti Ügyvédi Kamara hívta életre a Nemzetközi Pro Bono hét apropóján 2019-ben, és a példát további területi kamarák is követték azóta. Sajnos a pandémiás helyzet az elmúlt évben nem tette lehetővé az esemény megrendezését, de idén újult erővel állnak az ügyvédek a jogkeresők rendelkezésére. Az első ilyen rendezvény hatalmas sikere, a jelentkezők száma és a számtalan pozitív visszajelzés arra indította a budapesti ügyvédséget, hogy igyekszik hagyományt teremteni a kezdeményezéssel, ezzel is felhívva a figyelmet a jogtudatosság fontosságára.

Az Ügyvédek a Közjóért-Pro Bono Nap 2021 kiemelt jogterületei, amelyekre regisztrálni lehet: családjog, társasházi és ingatlanjog, büntetőjog, polgári jog, továbbá külön kiemelten a gondnoksággal kapcsolatos kérdések, cégjog, biztosítási jog, üdülési jog, munkajog, adójog, szerzői jog, közlekedési jog, médiajog.

Egy ügyre 20 percet biztosít a kamara a regisztráló számára, hogy felvázolja ügyét és az adott jogterületre szakosodott ügyvédtől iránymutatást, illetve az egyszerűen, helyben megválaszolható kérdéseire választ kapjon. Természetesen az összetett ügyek hosszabb munkafolyamatot igényelnek, de a konzultáció során erről is részletes tájékoztatást kapnak a tanácsadásra jelentkezők.

A szervezők jelmondata egyszerű:

Jogi segítség nélkül senki nem maradhat

és ennek jegyében a rendezvénnyel igyekszik a Budapesti Ügyvédi Kamara megteremteni annak feltételeit, hogy minél szélesebb körben juthassanak jogi segítséghez az erre rászorulók. Várhatóan az októberi esemény kicsit közelebb hozza az ügyvédi tevékenységet az emberekhez, hiszen a jogi tanácsadás, illetve az ügyvédi megbízás alapja az ügyfél és az ügyvéd közötti bizalmi kapcsolat kialakítása és fenntartása.

Az Ügyvédek a Közjóért – Pro Bono Nap 2021. rendezvényére a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján lehet regisztrálni.