ITM: az egészségiparban és a digitális gazdaságban is erősödhetnek a magyar-koreai kapcsolatok

Hírek2021. nov. 3.MTI

Három szándéknyilatkozat született a dél-koreai államfő budapesti látogatásához időzítve a távol-keleti országgal fennálló tudásalapú együttműködések elmélyítéséről - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán az MTI-vel.

Az ITM a szöuli társtárcákkal közösen az egészségiparban és a digitális gazdaságban ösztönöz a kapcsolatok szorosabbra fűzésére. A visegrádi országok is folytatják a tudományos és technológiai kutatási együttműködést Dél-Koreával - írták.

A digitális gazdaságról és a negyedik ipari forradalom kihívásaira adott közös válaszról létrejött dokumentum egyebek mellett az újgenerációs mobiltelefonos kommunikációt, a mesterséges intelligenciát és az önvezető autókat azonosítja be a versenyképesség növelésére alkalmas területekként.

Az egészségipari szándéknyilatkozat célja a gazdasági szereplők közötti kooperációs lehetőségek feltárása és kiaknázása a többi között az orvostechnikai és gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben és innovációban - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a felek a V4+Korea közös alapkutatási program megújítását tervezik.

A kémiai és vegyészmérnöki tudományokra fókuszáló korábbi kiíráson támogatást kapott öt pályázat mindegyikében volt magyar egyetemi vagy kutatóintézeti résztvevő. A következő felhívás előkészítése megkezdődött, a program várhatóan 2023-tól folytatódhat.

Magyarország a tervek szerint jövőre írja ki az újabb pályázatot a Dél-Koreával közös, kétoldalú kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására. 

A nagymértékű koreai befektetések tovább erősítik Magyarország szerepét a járműiparban és az ágazati fejlesztésekben.

A tiszta elektromos autózás meghatározó, akár piacvezető gyártói, beszállítói hoztak létre jelentős kapacitásokat Magyarországon. A dél-koreai vállalkozások kiérdemelt bizalma magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtő fejlesztésekben hasznosulhat más jövőorientált szektorokban is - közölte az ITM.