ITM: jövőre megduplázódhat a fiatal magyar kutatók ösztöndíja

Hírek2021. jún. 8.MTI

A jelenleginél kétszer nagyobb támogatást kaphatnak a fiatal kutatók 2022-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a Bolyai János kutatási ösztöndíj emelésével.

Az ITM 2022-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványa alapján felmenő rendszerben a mai érték kétszeresére, 250 ezer forintra emelkedhet a Bolyai János kutatási ösztöndíj havi összege. Az Országgyűlés egyetértésével a kormány újabb lépést tehet a tudományos kutatói kiválóság támogatása, a hazai innovációs teljesítmény növelése érdekében - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

A Bolyai János kutatási ösztöndíj javasolt megemelése hatékonyabban ösztönözheti a 45 év alatti magyar kutatók önálló kutatás-fejlesztési tevékenységét, elősegítheti a legkiválóbbak Magyarországon tartását

- idézi a közlemény Bódis Józsefet, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárát.

A Bolyai János kutatási ösztöndíj 1998 óta ítélhető oda egyebek mellett tudományos munka megírására, kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésére, további tudományos cím elnyerésére való felkészülés elősegítésére. A támogatást kezdetben a 40 év alatti, 2002 óta a 45 év alatti kutatók kaphatták meg pályázati alapon. Az ösztöndíj megalapítása óta több mint háromezer fiatal kiválóság munkáját, előrelépését, szakmai elképzeléseinek megvalósítását segítette.

A kormány minden rendelkezésre álló eszközzel és módon a magyar kutatás-fejlesztés, innováció erősítésére törekszik, mert ez a gazdaság eredményes újraindításának, fenntartható növekedésének kulcsa. 2019-ben több mint 58 ezer kutató dolgozott Magyarországon, ezzel a létszámuk jelentős növelésének 2020-ra kitűzött stratégiai célja már tavalyelőtt teljesült. A kormány a járványhelyzetben összesen közel 30 milliárd forinttal segítette a magasan képzett szakemberek munkahelyeinek megőrzését. A nemzetközi kitekintésben is egyedülálló célzott bértámogatási programnak köszönhetően mintegy 1500 cég tarthatta meg többek között kutatóit, fejlesztőmérnökeit és informatikusait a vírusválság idején

- hangsúlyozta a közleményben Bódis József.