ITM: új helyszínekkel startolt el a fogyasztóvédelem vakációs ellenőrzéssorozata

Hírek2021. jún. 10.MTI

A családok biztonságos kikapcsolódása érdekében idén először a kültéri kondiparkokban és a mászóösvényeknél is vizsgálták az üzemeltetés körülményeit és a felhasználók megfelelő tájékoztatását - közölte az ITM.

A hatósági szakemberek hosszú ideje visszatérő vendégnek számítanak a nyári nyitás előtt álló kaland- és aquaparkokban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ugyanígy minden évben ellenőrzik a szünidei gyermektáborokban működő szórakoztatási célú eszközöket. Idén először a családok biztonságos kikapcsolódása érdekében  a kültéri kondiparkokban és a mászóösvényeknél is vizsgálták az üzemeltetés körülményeit, a felhasználók megfelelő tájékoztatását. 

Az ITM tájékoztatása szerint az április-májusban lefolytatott országos piacfelügyeleti ellenőrzés a szabadtéri sport- és fitness eszközökre és a vasalt utakra terjedt ki.

Kondiparkokat az ország minden részében találni, még a legkisebb településeken is. A via ferrata biztosítókötélből és egyéb rögzített mászószerelvényekből álló berendezés, amelynek útvonala jellemzően sziklás terepen vezet. Ilyen mászóösvényből egyelőre négy működik idehaza, a Cuha-völgyben, Cseszneken, Sárospatakon és Tatabányán. 

Fokozott veszélyt jelenthet, ha ezeknek az eszközöknek, pályáknak nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, stabilitása, az üzemeltetésük vagy meghibásodás esetén javításuk kívánnivalót hagy maga után. Ellenőrzésükre egy tavaly novemberben hatályba lépett jogszabály biztosított hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság számára.

A mászóösvényeket és kondiparkokat tehát lényegében azonnal vizsgálni kezdték az ITM szakemberei, amint az időjárás és a veszélyhelyzeti rendelkezések lehetővé tették a használatukat.A kültéri sporteszközöknél elsősorban a megfelelőségi tanúsítvány meglétét, érvényességét ellenőrizték. A vasalt utak esetében főként azt kérték számon az üzemeltetőkön, hogy elvégezték és előírásszerűen dokumentálták-e a március végéig esedékes éves vizsgálatot.

Azt is megnézték, hogy az alapvető használati és biztonsági előírásokat taglaló tájékoztatás a helyén van-e a mászóösvények indulási pontjánál.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

a kollégák minden megyében megfordulnak majd a hagyományos nyári vizsgálati helyszíneken is. Mindenütt az aktív szórakozást biztosító élményeszközöket, az aquaparkokban így például a vízi csúszdákat, a gyerektáborokban többek között az ugrálóvárakat ellenőrzik majd.

Az ITM az adatok összegzése után, várhatóan még júniusban ismerteti az első szünidős ellenőrzés tapasztalatait.