Izer Norbert: Magyarország megkapta a vám- és áfamentességet a szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések behozatalára

Hírek2020. ápr. 4.MTI

A pénzügyőrök péntek délig 7,5 millió sebészi maszkot, 193 600 arcvédő pajzsot és 28 600 védőruhát vámkezeltek vám- és általánosforgalmiadó-mentesen. Az Európai Bizottság tegnap megjelent határozata szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel az ingyenesen szétosztott, külföldről behozott egészségügyi védőfelszerelések köztehermentesek - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Az egészségügyi termékek vám- és áfamentessége nemcsak adóügyi könnyítést jelent, hanem segíthet a koronavírus elleni küzdelemben - összegezte az intézkedés jelentőségét az államtitkár.

Izer Norbert felidézte, hogy a magyar kormány az elmúlt héten - több országgal együtt - az Európai Bizottsághoz fordult, és kérte, hogy a köztehertől mentesítse a szájmaszkok és egyéb, a járvány elhárításához szükséges egészségügyi felszerelések karitatív célú behozatalát. Az Európai Bizottság tegnap tette közzé engedélyezésről szóló határozatát - tette hozzá.

A bizottság határozatának értelmében a szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések vám- és áfamentesek, ha a járvány leküzdésében résztvevőknek térítésmentesen kiosztják. A köztehermentesség akkor is érvényes, ha a járvány leküzdésében résztvevők használják, de a védőfelszerelés állami vagy más szervezet tulajdonában marad.

Izer Norbert elmondta, hogy az intézkedéssel megtakarított összeg jelentős, hiszen a vámtétel például a szájmaszkok esetében 6,3 százalék vagy 12 százalék, attól függően, hogy azok milyen anyagból készültek. A vámon kívül általános forgalmi adó is terheli a védőfelszereléseket - részletezte az államtitkár.

A pénzügyőrök péntek délig 7,5 millió sebészeti maszkot vámkezeltek vám- és áfamentesen, de tekintettel arra, hogy a bizottsági határozat a 2020. január 30. és 2020. július 31. között behozott egészségügyi védőfelszerelésekre érvényes, ezért a kedvezmény visszamenőlegesen is jár, vagyis a feltételeknek megfelelő védőfelszerelések esetén visszaigényelhető a már megfizetett vám és áfa - magyarázta az államtitkár. Így például igaz, hogy a pénzügyőrök péntek délig 7,5 millió sebészeti maszkot vámkezeltek vám- és áfamentesen, de ez az érték jelentősen nőhet, ha figyelembe vesszük, hogy március elejétől tegnap délig már 39 millió arcmaszk érkezett. A vámmentességi feltételnek megfelelő termékek után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) visszautalja a befizetett közterhet.

A járvány megelőzésében fontos szerepet tölt be a NAV - emelte ki Izer Norbert. Mint mondta, a repülőtéren a NAV pénzügyőrei a hét minden napján, a nap 24 órájában folyamatosan dolgoznak, átlagosan 22 perc alatt végeznek egy-egy szállítmány vámkezelésével.

A kormány az elmúlt hetekben számos intézkedést hozott a járvány lassítása, a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében. A járvánnyal szembeni védekezés egyik legfontosabb előfeltétele, hogy az egészségügyi termékek minél szélesebb körben, és ha a feltételek fennállnak, akkor közterhek nélkül kerüljenek behozatalra - mondta az államtitkár.