Izer Norbert: ötmillió forinttal is csökkenthető a fizetendő adó

Hírek2021. jún. 16.MTI

Érdemes kihasználni a legújabb adóügyi könnyítést, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani - mondta Izer Norbert, államtitkár.

Az Európai Unió egyik legkedvezőbb fizetéskönnyítési rendszere még tovább bővült, a koronavírus-válságra specializált esetkörrel, amely nagy segítség a családoknak, a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt - jelentette ki a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Izer Norbert hozzátette:

A koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes mindenkinek, a kérelem ugyanis illetékmentes.

Az ötmillió forintig igénybe vehető 12 havi részletfizetés vagy hat havi fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, és nagy előnye, hogy hiába későbbi a megfizetés, az mégis pótlékmentes.

Az adóhivatal ugyanis a koronavírus-válságra specializált méltányosság esetén nem számíthat fel késedelmi pótlékot. Csak azt kell eldönteni, hogy a két kedvezményfajta közül, melyiket szeretné igénybe venni a kérelmező

- jegyezte meg az államtitkár. 

Nemcsak az adófizetés ütemezésében segít az új szabályozás, hanem a vállalkozások adócsökkentését is lehetővé teszi. Nemzetközi szinten is egyedülálló ez a fajta kedvezményaz Európai Unió legtöbb tagállamában például még a családok sem kérhetik fizetendő adójuk összegének a csökkentését.

Magyarországon ez a lehetőség nemcsak az összes magánszemélynek, hanem az egyéni vállalkozóknak is a rendelkezésére áll. 

 Az idén, az év végéig még a cégeknek is lehetővé tesszük a fizetendő adó csökkentését

 - tette hozzá az államtitkár.

Ez a fajta, a koronavírusra specializált fizetési kedvezmény tavaly tavasszal debütált és jól is vizsgázott: a 2020 nyaráig hatályos kedvezmény révén az adóhivatal mintegy 680 millió forint fizetendő adót engedett el.

A koronavírus-válságra specializált méltányossági kérelem most a gazdaság újraindításának lehet egy fontos és nélkülözhetetlen eleme

- húzta alá Izer Norbert.

A könnyítéshez lényegében csak azt kell igazolni, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza, a mérséklésnél pedig azt, hogy a tevékenység a veszélyhelyzetre visszavezethető okok miatt lehetetlenülne el.

A magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak a FAM01, míg a cégeknek a FAG01 nyomtatványt kell benyújtani, fontos jelölni, hogy a kedvezményt a koronavírus-válságra tekintettel kéri az ügyfél.