Izraeli béketárgyalások: A Hamász Netanjahut teszi felelőssé a sikertelenségért

Hírek2024. aug. 19.MTI

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök három órás jeruzsálemi találkozója után a miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki és ebben leszögezte, hogy Izrael ragaszkodik az izraeli túszok szabadon engedésére vonatkozó áthidaló amerikai javaslathoz, amelyet viszont az előző éjjel a túszejtő Hamász palesztin iszlamista szervezet elutasított.

A zárt körű találkozót jó légkörűnek írta le a miniszterelnökség. A tervek szerint utána következik egy kibővített megbeszélés Ron Dermer stratégiai miniszterrel, Gil Reichhel, a nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettesével, Roman Goffmannal, a miniszterelnök katonai tanácsadójával és más vezető tisztségviselőkkel, majd külön Joáv Galant védelmi miniszterrel tanácskozik az amerikai diplomácia vezetője.

A hét végi katari megbeszéléseken előrelépés történt a rafahi átkelő működtetése, az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyok, valamint a tervezett tűzszünetek szakaszai ügyében.

Továbbra is vitatott az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphia-tengely és a Gázai övezet közepén keresztbe húzódó Necer vagy Necarim-tengely ellenőrzésének kérdése, és az első szakaszban hazakerülő túszok száma.

A Hamász közölte, hogy elutasítja a "dohai tárgyalások után megszületett, áthidalónak szánt amerikai javaslatot, mert az új feltételekkel egészíti ki a fogolycserét, és visszavon korábbi engedményeket az izraeli álláspontból, ezért elfogadhatatlan".

Órákkal Blinken Izraelbe érkezése után a Hamász bejelentette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt tartja felelősnek a "a megállapodás érdekében tett erőfeszítések elgáncsolásáért, a megállapodás késleltetéséért és azért, ahogy a palesztinok bánnak izraeli túszaikkal az őket ért izraeli agresszió következményeként".