Izraeli háború: véres harcok dúlnak délen

Hírek2023. okt. 8.Növekedés.hu/MTI

Az izraeli belügyi parancsnokság vasárnap reggel riasztást adott ki, amelyben felszólította a gázai határ közelében lévő izraeli települések lakóit, hogy keressenek menedéket.

Még szombaton a Gázai övezetet uraló terrorszervezetek fegyveresei nagyszabású, több ezer lövedékből álló rakétatámadást indítottak Izrael ellen, és a határkerítésen áttörve az övezet határának közelében izraeli településekbe hatoltak be, ahol megöltek legkevesebb 300 izraelit, és megsebesítettek több mint ezernyolcszáz embert.

A dél-izraeli Kfar Aza kibuc lakói több mint 24 órával a dél-izraeli támadás kezdete után még mindig otthonukban barikádozzák el magukat és várják a segítséget.

A Hamász vasárnap reggel közölte, hogy a katonáik továbbra is harcolnak több helyen az izraeli-gázai határ mentén, köztük Ofakim, Szderót, Jad Mordechai, Kfar Aza, Be'eri, Yeted és Kissufim településeken – írja a haaretz.com.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint tegnap óta 1864 sebesült izraeli került kórházba.

Az izraeli hadsereg vasárnap kora reggel tüzérségi csapást mért Libanonra, válaszul a Hezbollah által a Dov-hegy térségére kilőtt aknagránátokra.

Délen összecsapások folynak a palesztin fegyveresek és az izraeli erők között, a lakosokat arra kérik, hogy maradjanak a házukban. Az izraeli erők vasárnap tíz fegyveres terrorista ellen harcoltak a dél-izraeli Szderót városának egyik rendőrőrsénél, és a területet most már izraeli ellenőrzés alatt tartják.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az éjszaka folyamán visszavette az ellenőrzést a déli harcok sújtotta területek többsége felett, de hozzátette,

hogy a militánsokkal még mindig folynak összecsapások a Be'eri kibucban, valamint Szderótban és négy másik déli helyszínen.

Az izraeli belügyi parancsnokság vasárnap reggel szintén riasztást adott ki, amelyben felszólította a gázai határ közelében lévő izraeli települések lakóit, hogy keressenek menedéket.

Az izraeli hadsereg, a Sin Bét biztonsági szolgálat és a határrendőrség erői a szombat éjszaka folyamán Ciszjordániában 19 körözött Hamász-ügynököt tartóztattak le - köztük hat palesztint a ciszjordániai Hebron városában - az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint. Az izraeli hadsereg vasárnap arról is beszámolt, hogy a haditengerészeti erők meghiúsították öt terrorista beszivárgási kísérletét az Izrael déli részén fekvő Zikim strandjánál.

A Gázai övezet lakói arról számoltak be, hogy az éjszaka és vasárnap reggel izraeli csapások érték a tengerparti enklávét, amelyekben

magas rangú Hamász-tisztviselők otthonai - köztük a militáns csoport hírszerzési vezetőjének a háza - és polgári infrastruktúra rongálódott meg.

Az izraeli hadsereg korábban közölte: éjjel légicsapásokkal felszámolta az iszlamista Hamász terrorszervezet tíz, harcokhoz infrastruktúrát biztosító létesítményét, köztük a titkosszolgálati központját, és egy a szervezet légierejét szolgáló épületet. 

Emellett lőtték a Hamász finanszírozására használt két bankfiókot, köztük a szervezet terrorista tevékenységének pénzügyeit segítő Iszlám Nemzeti Bankot, a szervezet első saját bankfiókját, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet légifegyverek gyártására szolgáló létesítményét Gáza városában, és egy fegyverraktárat. A hadsereg azt is bejelentette vasárnap reggel, hogy tüzet nyitottak Libanonban arra a területre,

ahonnan néhány perccel korábban Izrael felé lövéseket adtak le az ország északi határvidékén.