Izraeli konfliktus: két ősellenség újra szóba állt egymással

Hírek2023. okt. 12.D.J.

Ebrahim Raiszi iráni elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a palesztin-izraeli konfliktusról tárgyaltak, a két vezető első telefonbeszélgetésében azóta, hogy Kína közvetítésével Teherán és Rijád megállapodott a kapcsolatok újraindításáról.

A két vezető telefonbeszélgetésére akkor került sor, amikor Izrael légicsapásokat mért a Gázai övezetre, megtorlásul amiért a palesztin Hamász fegyveresei Izraelben támadásokat hajtottak végre – írta meg a Reuters.

Raiszi és a szaúdi koronaherceg megvitatták, hogy "véget kell vetni a Palesztina elleni háborús bűnöknek" - közölte az iráni állami média.

A szaúdi koronaherceg a maga részéről "megerősítette, hogy a királyság minden lehetséges erőfeszítést megtesz az összes nemzetközi és regionális féllel való egyeztetés során, hogy megállítsa a folyamatban lévő eszkalációt" - közölte az SPA szaúdi állami hírügynökség.

Megismételte továbbá, hogy Szaúd-Arábia elutasítja, hogy bármilyen módon civileket célozzanak meg - tette hozzá az SPA.

Szaúd-Arábia és Irán márciusban egy Kína által kialkudott megállapodás értelmében hét év ellenségeskedés után rábólintott a kapcsolatok újrakezdésére. A szembenállásuk korábban veszélyeztette az Öböl stabilitását és biztonságát.

Raiszinak a trónörökössel folytatott telefonbeszélgetéséről kérdezve az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy Washington, amely határozottan támogatja Izraelt a Hamász elleni harcban, "folyamatos kapcsolatban áll a szaúdi vezetőkkel".