Izraeli konfliktus: Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot

Hírek2024. máj. 28.MTI

Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot a kormány ülésén elfogadott döntésével Madridban.

A palesztin népnek joga van a reményteli jövőhöz ugyanúgy, ahogy Izrael népének is joga van a békéhez és a biztonsághoz. Annyi évtizednyi fájdalom és szembenállás után tudjuk, hogy nem létezhet egyik a másik nélkül

- fogalmazott a spanyol külügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón.

A tárcavezető hangsúlyozta: az egész nemzetközi közösség tisztában van azzal, hogy a közel-keleti konfliktus rendezése a kétállami megoldáson alapul.

Mint mondta,

Spanyolországgal, Norvégiával és Írországgal ezen a napon 146-ra nőtt azon országok száma, amelyek elismerik a palesztin államot.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan még többen csatlakoznak majd a nemzetközi közösség ezen "széles többségéhez".

A külügyminiszter kitért arra, hogy Spanyolország 1986-ban ismerte el Izraelt, a két országot azóta is szoros barátság és együttműködés fűzi össze, amelyet "továbbra is folytatni szeretnének".

Szavai szerint amellett, hogy a palesztin népnek saját állama kell legyen, Izrael helyét és létezését is el kell ismerniük mindazoknak, akik még nem tették meg.

José Manuel Albares beszámolt arról is, hogy a Spanyolország által javasolt nemzetközi békekonferenciát már több mint 80 ország támogatja az Európai Unióval, az Arab Ligával és az Iszlám Konferencia Szervezetével együtt.