Javult a gazdasági hangulat és a fogyasztói hangulat az euróövezetben

Hírek2023. ápr. 27.MTI

Áprilisban az euróövezetben a vártnál kevésbé javult a gazdasági hangulatindex, míg a fogyasztói hangulat az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban javult - derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN)felméréséből.

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 0,1 ponttal 99,3 pontra nőtt áprilisban. Elemzők előzetesen 99,9 pontos áprilisi indexre számítottak.

Az Európai Unió gazdasági hangulatindexe az előző havihoz képest nem változott áprilisban, 97,3 ponton stagnált.

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Spanyolországban 3,7 ponttal, Lengyelországban 1,1 ponttal, Németországban 0,8 ponttal, Olaszországban 0,3 ponttal emelkedett, míg Hollandiában 1,6 ponttal, Franciaországban pedig 4,2 ponttal csökkent áprilisban az ESI.

A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) az EU-ban 1,4 ponttal 106,1 pontra romlott áprilisban és 1,5 ponttal 107,4 pontra gyengült az euróövezetben.

Az euróövezetben az egy hete közölt adatoknak megfelelően a márciusi mínusz 19,1 pontról, mínusz 17,5 pontra, tavaly február óta a legmagasabb szinte javult a fogyasztói hangulatindex, de még így is messze állt a hosszú távú átlagtól.

A mutató tavaly szeptemberben érte el történelmi mélypontját, mínusz 28,7 ponton.

Az EU-ban a fogyasztói hangulatindex mínusz 20,6 pontról, mínusz 18,9 pontra emelkedett áprilisban.

A fogyasztók pozitívabban értékelték országuk általános gazdasági helyzetét, növekvő hajlandóságot mutattak nagyobb értékű vásárlásokra. A fogyasztók véleménye háztartásuk múltbeli és jövőbeli pénzügyi helyzetéről szintén optimistább volt - közölte a DG ECFIN.