Javult az üzleti hangulat Németországban

Hírek2022. dec. 19.MTI

Decemberben a vártnál jobban alakult az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, mivel javult a kilátások és az aktuális helyzet megítélése a gazdasági szereplők körében.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) németországi üzleti hangulatindexe 88,6 pontra erősödött a novemberi 86,4 pontról, felülmúlva a várakozások átlagában szereplő 87,4 pontot.

Az index összetevői közül a kilátások megítélése a várakozásoknál is jobbnak bizonyult, 83,2 pont lett, a novemberi 80,2 pont után. Az elemzői becslésekben 82 pont szerepelt. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutatószám a novemberi 93,2 pontról 94,4 pontra erősödött, meghaladva a várt 93,5 pontot.

Az ifo szerint bekövetkezett ugyan némi javulás a német üzleti hangulatban, de továbbra is nagy a bizonytalanság a magas infláció és a gyengébb kereslet miatt. Még mindig a recesszió tűnik a legvalószínűbbnek az ifo szerint, amely jövőre 0,3 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít.