Jelentősen lassult a brit gazdaság növekedése 

Hírek2023. jan. 13.MTI

Az előző havinál sokkal lassabban, 0,1 százalékkal emelkedett a brit hazai össztermék (GDP) tavaly novemberben - közölte a brit statisztikai hivatal (ONS).

Októberben 0,5 százalékos növekedést, szeptemberben 0,6 százalékos visszaesést mértek a brit gazdaságban havi összevetésben.

A szeptemberi GDP-csökkenésben része volt a szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő búcsúszertartásainak idejére meghirdetett rendkívüli munkaszüneti napnak is.

A brit statisztikai hivatal pénteki beszámolója szerint a novemberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal csökkent a GDP az augusztusban véget ért előző, összehasonlító háromhavi bázisidőszakhoz képest.

Az ONS számításai alapján mindezt egybevetve a brit hazai össztermék novemberben 0,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2020 februárjában, a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A brit gazdaság teljesítményének e minimális havi növekedése is meglepte a piacot, mert az előrejelzések visszaesést valószínűsítettek novemberre. A vártnál valamivel jobb eredményt az ONS elemzése szerint a labdarúgó-világbajnokság által a szolgáltatási szektor aktivitására gyakorolt kedvező hatás magyarázza.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: a 2020-as év egészében átlagosan 11 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.   

A 2020-ban mért GDP-zuhanás példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben.

A tavaly novemberben elért 0,1 százalékos havi összevetésű GDP-növekedés ugyanakkor meglepte a piaci szereplőket és az elemzőket, az előrejelzések konszenzusos átlaga ugyanis 0,2 százalékos visszaesést valószínűsített arra a hónapra.

A brit statisztikai hivatal pénteki elemzése szerint a vártnál jobb novemberi eredményben a fogyasztási szolgáltatások teljesítményének 0,4 százalékos növekedése volt a fő tényező, e szektor növekedésének pedig a labdarúgó-világbajnoksághoz - főleg az ételek és az italok forgalmazásához - kötődő szolgáltatási aktivitás adta a legnagyobb felhajtóerőt.

Az étel- és italszektor szolgáltatásainak értéke novemberben 2,2 százalékkal emelkedett.

Az általános elemzői várakozás a négy évtizede nem mért ütemű, tizenkét havi összevetésben 10 százalék felett járó infláció környezetében mindazonáltal recessziót jósol az idei évre a brit gazdaságban.

A Bank of England legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében közölte, hogy várakozása szerint 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben 1 százalékkal csökken.

Ez lenne a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal az 1920-as években elkezdődött.

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) legutóbbi jelentésében azt valószínűsítette, hogy a következő két pénzügyi év végére az onnan visszaszámolt nyolc év teljes reáljövedelem-emelkedése elveszhet az infláció miatt.