Jelentősen nőtt az MNB féléves nyeresége az árfolyamváltozásnak köszönhetően

Hírek2020. okt. 6.MTI

Az első fél évben a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) 217,2 milliárd forint nyeresége keletkezett, 164,5 milliárd forinttal meghaladta az egy évvel korábbit; ehhez a devizaárfolyam változásából származó nyereség 206,6 milliárd forint volt, amely egy éve 38,8 milliárd forint volt - áll az MNB gazdálkodásáról összeállított jegybanki jelentésben.

Az MNB számviteli mérlegfőösszege a fél év végén 15 171,9 milliárd forintot ért el, 2 824 milliárd forinttal (több mint 20 százalékkal) haladta meg a tavaly év végit. A jelentős mértékű bővülés mögött a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítására tett jegybanki lépések állnak, amelyek keretében az MNB átalakította és kibővítette monetáris politikai eszköztárát.

  1. Eszközoldalon az újonnan bevezetett 3 és 5 éves fedezett forinthitelek,
  2. az állampapír-vásárlási program,
  3. az újraindított jelzáloglevél-vásárlási program,
  4. az NHP Hajrá!-val kibővített NHP konstrukciók és
  5. a növekedési kötvényprogram (nkp) keretében meghozott könnyítő intézkedések,
  6. az arany- és devizatartalék egyidejű növekedése mellett,
  7. mind hozzájárultak a mérlegfőösszeg növekedéséhez.

Ezzel ellentétes irányba hatott az egynapos hitelek állományának mérséklődése.  

Forrásoldalon a bankok likviditása az egynapos betétekből az új 1 hetes betétekbe terelődött át.

A költségvetés forintbetétének állománya a második negyedéves devizakötvény-kibocsátásokból adódó konverzió miatt emelkedett. Tovább bővült a forgalomban lévő készpénz állománya, és nőtt a jegybank saját tőkéje is, amit a kiegyenlítési tartalék és az eredmény növelt, a kifizetett osztalék csökkentett.

A nettó kamat- és kamatjellegű eredményen 28,6 milliárd forint nyerség képződött 2020 első hat hónapjában, ami 300 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit.

A forint kamateredmény 12,3 milliárd forint volt, ami 3,2 milliárd forinttal kevesebb a 2019 azonos időszakában elértnél. Ez egyrészt abból adódott, hogy a jegybanki intézkedések során újonnan bevezetett és újraindított monetáris politikai eszközökből származó kamatbevételek emelkedését meghaladta a forintlikviditás lekötéséhez igénybe vett instrumentumok után, valamint a költségvetés forintbetéte után fizetett kamatok növekedése. A csökkenés másik oka, hogy a hitelintézetekkel kötött kamatswapok nyeresége alacsonyabb lett a két időszak viszonylatában.

A deviza kamat- és kamatjellegű eredmény 3,5 milliárd forinttal 16,3 milliárd forintra nőtt, döntően az emelkedő devizatartalékok utáni magasabb kamatbevételek miatt.Az év első felében a devizaárfolyam-változásból származó eredményt részben a devizaeladások, részben a forint hivatalos árfolyamának és bekerülési árfolyamának eltérése határozta. A realizált árfolyamnyereség a 2019 első felében keletkezett 38,8 milliárd forint után, 2020 első hat hónapjában 206,6 milliárd forint volt.

Ehhez a gyengébb forintárfolyam, az ÁKK tranzakciói, a koronavírus-járvány elleni védekezéssel járó devizakiadások és a nemzetközi tartalékok kezeléséhez kapcsolódó tranzakciók egyaránt hozzájárultak.