Jódtablettát adott az EU Ukrajnának - Mégis közeleg a katasztrófa?

Hírek2022. aug. 30.MTI

Az Európai Unió ötmillió kálium-jodid tablettát adományozott Ukrajnának az esetleges radioaktív sugárterhelés megelőzésére - közölte az Európai Bizottság .

A brüsszeli testület közleménye szerint augusztus 26-án érkezett kálium-jodid tabletták iránti kérelem az ukrán kormánytól. Kijev a támogatást megelőző biztonsági intézkedésként kérte az EU-tól a zaporizzsjai atomerőmű körüli terület védelmi szintjének növelésére.Közölték: válaszul az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül azonnal 5,5 millió kálium-jodid tablettát juttatott Ukrajna számára. A tabletták közül - több mint 500 ezer euró értékben - ötmillió darabot az unió rescEU nevű vészhelyzeti tartalékaiból biztosították, 500 ezer tablettát pedig Ausztria ajánlott fel.

Az uniós bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki kijelentette: soha egyetlen atomerőművet sem szabad háborús helyszínné változtatni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az atomerőmű körüli harcok nyomán civilek élete kerül veszélybe, és kijelentette, hogy a nukleáris létesítmény körüli összes katonai műveletet azonnal le kell állítani.

Az EU továbbra is készen áll a cselekvésre, hogy segítsen Ukrajnának, mert a felkészültség életeket ment meg - tette hozzá a válságkezelésért felelős uniós biztos.