Jön a Mészáros Alapítvány VI. konferenciája

Hírek2022. aug. 2.Növekedés.hu

Az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi következményeire fókuszál a Mészáros Alapítvány VI. Konferenciája. Az augusztus 2-án és 3-án megrendezésre kerülő szimpózium helyszíne ezúttal Balatonalmádi, ahová mintegy 200, az alapítvány ösztöndíjában részesülő, felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező diákot várnak.

A Mészáros Alapítványt 2016-ban hozta létre Mészáros Lőrinc azzal a céllal, hogy a Felcsúton, Alcsútdobozon, Vértesacsán, Kajászón, Tabajdon és Vál községben élő, ott állandó lakcímmel rendelkező, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató diákokat ösztöndíjban részesítse.

Az alapítvány működésének indulása óta eltelt 6 év alatt több mint ezer diák kapott ösztöndíjat csaknem 600 millió forint értékben. A pályázat útján elnyerhető támogatás egyik feltétele, hogy az ösztöndíjban részesülő diákok évente egy alkalommal részt vesznek a Mészáros Alapítvány által szervezett komplex programon.

A kétnapos konferencia tematikáját idén az orosz-ukrán konfliktus határozza meg, ennek biztonságpolitikai, gazdasági, társadalmi és kulturális következményeiről lesz szó neves közéleti emberek részvételével, de szó lesz az egymást követő válságok hazai turisztika és gasztronómiai hatásairól is.  

A konferencián többek között előadást tart Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is.

Az előadásokat követően vitákat is rendeznek az egyes témakörökben: az információs hadviselés formáiról redezett kerekasztal beszélgetésen részt vesz többek között Krasznay Csaba, a Kiberbiztonsági Kutatóintézet igazgatója és Rácz András Oroszország-szakérő, a Kurzus vagy identitásépítés a magyar kultúrában? című vitafórumon pedig részt vesz mások mellett Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház főigazgatója.

Az ösztöndíjasok minden évben beszámolnak tanulmányi és egyéb egyetemi tevékenységeikről, év végén egy tanulmányt is be kell adniuk. A 2021-2022-as tanévben mintegy 164 ilyen dolgozat született. A legkiválóbb teljesítményt nyújtó hallgatók külön díjazásban részesülnek. A konferencián kilenc diákeladó is felszólal, akik a többi között a digitalizáció hatékonyságot javító alkalmazásáról, vidékfejlesztési lehetőségekről, illetve energiahatékonyságról adnak elő.  A Mészáros Alapítvány küldetése a hallgatók anyagi támogatásán túl, hogy érdemi segítséget nyújtson a pályakezdőknek. Ennek érdekében elősegíti a munkaadók és a leendő munkavállalók közti kapcsolatteremtést a tanulmányok során és azt követően is.