Josep Borrell: Aggasztó a venezuelai helyzet

Hírek2024. aug. 25.MTI

Az Európai Uniót továbbra is rendkívül aggasztja a politikai válság Venezuelában, amely tovább mélyült a latin-amerikai országban rendezett elnökválasztás óta - áll az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének vasárnapi közleményében, amely leszögezi: csak a teljes és függetlenül ellenőrizhető eredményeket fogadják el annak bizonyítékaként, hogy Caracas tiszteletben tartja a venezuelai nép akaratát.

A választási jegyzőkönyvek nyilvánosan elérhető másolatai szerint Edmundo Gonzáles Urrutia (ellenzéki jelölt) győzött a választásokon, jelentős többséggel

- olvasható a Josep Borrell jegyezte közleményben.

Aláhúzta: a hatóságoknak tiszteletben kell tartania az embereknek a békés demonstrációhoz és a politikai véleménynyilvánításhoz való jogát, valamint szabadon kell engednie az őrizetben lévő politikai foglyokat.
A venezuelai választási hatóság (CNE) a 2013 óta hatalmon lévő elnököt, Nicolás Madurót nyilvánította a július 28-i választás győztesének, az egyes szavazókörök tételes eredményeit azonban még nem tették közzé. Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyek visszaszorítására a kormány kemény eszközöket alkalmazott.

A múlt héten Borrell már felszólította a CNE-t, hitelesítse és hozza nyilvánosságra a választási jegyzőkönyveket.

A venezuelai legfelsőbb bíróság mindazonáltal csütörtökön megerősítette Maduro venezuelai választási győzelmét.

Caracas a "belügyekbe való elfogadhatatlan beavatkozásként" ítélte el, hogy az Egyesült Államok és 10 latin-amerikai ország - Argentína, Chile, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Panama, Paraguay, Peru és Uruguay - nem hajlandó elfogadni a legfelsőbb bíróság végzését, amellyel legitimálta a vitatott választási eredményt.

Venezuela elvárja, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsák szuverenitását. A választási eredményt el nem ismerő országok megint egyszer alkalmazni akarják az államcsínyekre jellemző rendszerváltozás politikáját, amelyet az amerikai birodalom több mint 100 éven át bátorított Latin-Amerikában és a Karib-térségben

- mondta televíziós nyilatkozatában Yvan Gil külügyminiszter.

Venezuelában hétfőre beidézték az ügyészségre Edmundo González Urrutia volt ellenzéki elnökjelöltet a választási adatok nyilvánosságra hozásával kapcsolatos büntetőeljárás keretében.