Jót tett Giorgia Meloninak, hogy elvált a botrányba keveredett élettársától

Hírek2023. okt. 26.Sz.A.

A legfrissebb felmérések szerint Giorgia Meloni olasz kormányfő népszerűsége határozottan emelkedett annak a hírére, hogy bejelentette: lezárta élettársi kapcsolatát kislánya édesapjával, Andrea Giambrunoval. Az újságíró még augusztusban tett olyan nyilatkozatot, ami nemi erőszak esetén az áldozatokat hibáztatja.

Folytatódik az Olaszország Fivérei párt népszerűségének emelkedése, és a párt elnöke, Giorgia Meloni kormányfő megítélése is javult, miután bejelentette, elválik élettársától.

A legfrissebb közvélemény kutatások szerint az Olaszország Fivérei a legnépszerűbb párt, nőtt a Liga és a balközép Demokrata Párt támogatottsága, miközben az Öt Csillag Mozgalom és a Hajrá Olaszország népszerűségi indexe kissé mérséklődött.

Így a sor elején 29 százalékkal az Olaszország Fivérei áll a Dire-Tecné közvéleménykutatónál, a második helyen a Demokrata Párt 19,7 százalékkal, melyet az Öt Csillag Mozgalom követ 16,1 százalékkal.

Silvio Berlusconi volt kormányfő halála után nem zuhant be a Hajrá Olaszország támogatottsága, amely 10 százalékon áll, míg a Matteo Salvini vezette Liga jelenleg az ötödik legnépszerűbb párt 9,7 százalékkal.

Meloni elfogadottsága 43 százalékos, az Ipsos felmérése szerint kifejezetten jót tett a kormányfőnek, hogy lezárta kapcsolatát Andrea Giambruno újságíróval, aki még augusztusban tett a megerőszakolt nőkkel kapcsolatban olyan megjegyzést, amely hatalmas hullámokat vert Olaszországon kívül is.Giambruno szerint ha nem részegednek le, és tudatuknál maradnak a bulizó lányok, akkor elkerülhetik, hogy bajba kerüljenek. Mindezt a Palermóban és Nápoly mellett elkövetett csoportos nemi erőszakról szóló híreket kommentálva egy tévéműsorban, ráadásul kijelentéséért nem kért bocsánatot.

A műsorban helyeselt arra a felvetésre is, hogy ha valaki nem akarja, hogy megerőszakolják, akkor elsősorban ne veszítse el az eszméletét. Meloni élettársa ugyanakkor farkasoknak nevezte az erőszaktevőket.

Giorgia Meloni egy héttel ezelőtt jelentette be az X platformon, hogy válik gyermeke édesapjától, akivel tíz évet éltek együtt, közös lányuk, Ginevra most hét esztendős.

Meloni a magas infláció miatt nehéz gazdasági helyzetet kezel: Olaszországban az infláció hatására jelentősen nőtt a mélyszegénységben élő családok számá, amely 2,1 millióra teszik: ez az olasz családok 8,3 százaléka; számuk 165 ezerrel emelkedett egy év alatt.

Több mint 5,6 millió olaszt sújt a mélyszegénység, a kiskorúak 13,4 százaléka él mélyszegénységben - az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai szerint.