Jóval kevesebbe kerülhet a karácsonyi nagybevásárlás egy kis odafigyeléssel  

Hírek2023. dec. 20.MTI

Az online Árfigyelőben található 62 termékkategória több mint 80 százalékában csökkentek árak, és hamarosan újabb termékekkel bővül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett rendszer. Az online Árfigyelő segít abban, hogy a magyar családok pénzt és időt spóroljanak a karácsonyi nagybevásárlásaik során. Az Árfigyelő versenyélénkítő hatása pedig 2024-ben is segíti majd az árak további csökkentését.

Kevesebb mint hatodára törték le az élelmiszer-inflációt a célzott kormányzati intézkedések, illetve a Gazdasági Versenyhivatal által július elseje óta működtetett online Árfigyelő rendszer. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az élelmiszerek árának emelkedése 2023 novemberében 7,1 százalék volt, ami gazdaságtörténeti szempontból is rendkívül dinamikus csökkenést jelez a 2022 decemberében mért 44,8 százalékos adathoz képest.

Az online Árfigyelőt a karácsonyi nagybevásárlás előtt is érdemes használni. Tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot, és sok időt lehet megspórolni a karácsonyi nagybevásárlások során. Ráadásul hamarosan újabb termékkategóriákkal bővül az online Árfigyelő. Bekerülnek a rendszerbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, ami azért fontos, mert Magyarországon több mint 3 millióan élnek valamilyen élelmiszerintoleranciával. Az Árfigyelő így nekik célzottan is segít majd.

A kormány döntésének köszönhetően az www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő 2024-ben is elérhető lesz a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát és hozzájárul az árak folyamatos csökkentéséhez.