Jövő héten hazai kiskereskedelmi és ipari adatokra érdemes figyelni

Hírek2020. márc 1.MKB Elemzési Központ

A koronavírus korai szakaszában élénkítheti a kiskereskedelmi forgalmat, hiszen a fogyasztók felkészülve az esetleges otthoni munkavégzésre, vagy szélsőségesebb esetben karanténra, nagyobb mennyiségű élelmiszert halmozhatnak fel. Kínálati oldalról elenyésző a valószínűsége az általános ellátási gondoknak, esetlegesen egy-két speciális termék esetében (arcmaszk) léphetnek fel nehézségek.

  • Szerdán a kiskereskedelmi szektor 2020. januári teljesítményét ismerhetjük meg

2019 decemberében dinamikusan, 6,7%-kal növekedett a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma 2018 decemberéhez képest (november: 6,8%, nyers adatok). Így összeségében a 2019-es év egészében kiemelkedő, 6%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést lehetett tapasztalni idehaza (2018: 6,7%, év/év alapon mérve). A legfrissebb, idén januárra vonatkozó kiskereskedelmi adatokat március 4-én, szerdán publikálja a KSH.

Mivel a foglalkoztatható munkaerőt már szinte teljes mértékben felszívta a hazai gazdaság, 2020-ban alacsony szinten maradhat a foglalkoztatás bővülése. Továbbá a hazai bérdinamika tekintetében is kismértékű lassulás várható az idei évtől kezdve. Következésképp, az elmúlt években tapasztalható bértömeg-növekedés, amely a foglalkoztatás és az átlagbérek növekedéséből adódik, az előttünk álló években várakozásunk szerint lassulni kezd. Ennek hatására a fogyasztás növekedése is mérséklődik majd, de a magas fogyasztói bizalom miatt korántsem akkora mértékben, mint az a bértömeg esetében várható.

Továbbá a háztartások korábbi évek során keletkezett megtakarításai is támogathatják a fogyasztás bővülését. Összességében a 2019-es év dinamikus fogyasztásbővülésétől minimálisan elmaradhat 2020-ban a fogyasztási dinamika idehaza, majd 2021-ben további lassulás várható a fogyasztásnövekedés tekintetében.

A koronavírus korai szakaszában élénkítheti a kiskereskedelmi forgalmat, hiszen a fogyasztók felkészülve az esetleges otthoni munkavégzésre, vagy szélsőségesebb esetben karanténra, nagyobb mennyiségű élelmiszert halmozhatnak fel. Kínálati oldalról elenyésző a valószínűsége az általános ellátási gondoknak, esetlegesen egy-két speciális termék esetében (arcmaszk) léphetnek fel nehézségek.

  • Pénteken érkeznek a magyar ipari termelés 2020. januári adatai

Az ipari termelés volumene 2019 decemberében 1,2%-kal csökkent 2018 azonos időszakához képest; a novemberi 3,4%-os bővüléssel szemben az év utolsó hónapja elmaradt az előző évi értéktől, ám a hazai ipari szektor így is dinamikus növekedést mutatott fel az év egészét vizsgálva: 2019-ben az ipari termelés 5,4%-kal emelkedett (2018: 3,5%, év/év alapon, kiigazítatlan adatok). A friss, januári ipari adatokat március 6-án, pénteken ismerhetjük meg.

A magyar ipari termelés dinamikája 2018 végétől elvált az eurózónában tapasztalt trendektől, hiszen az eurózónában az ipari termelés csökkenésének ellenére idehaza stabil növekedési dinamikát mutat az ipari szektor az utóbbi időszakban. A magyar ipari ágazat ellenállt az utóbbi időszakban az eurózóna lassulásának, amelynek legfőbb oka, hogy az eurózónából és ezen belül főleg Németországból külföldre telepített kapacitások célországa sokszor éppen Magyarország volt; azaz az új kapacitások kiépülésével az ipari termelés nem esett vissza itthon. Ennek köszönhető például a német autóipar gyengélkedése ellenére a győri Audi gyár kimagasló termelése 2019-ben. Baljós előjel lehet azonban, hogy a decemberi visszaesést legnagyobb mértékben az említett autóipar okozta, ugyanis az autógyártásban a visszaesés mértéke 10,4%-os volt. A novemberi adathoz viszonyítva így 14 hónap növekedés után először következett be visszaesés.

Várakozásunk szerint 2020-ban 3,5%-ra lassul a hazai GDP-növekedés üteme a 2019-es 4,9%-os szintről, mely környezetben a hazai ipari termelés növekedési üteme is visszafogottabb dinamikát mutathat majd. Ezt ellensúlyozhatja, hogy az elmúlt években a vállalati nagyberuházásoknak köszönhetően érdemben bővültek a hazai feldolgozóipari kapacitások, amely lehetőséget ad új piacok megszerzésére.

MKB Elemzési Központ