Jövő héten tényleg megtudhatjuk, hogyan teljesített a magyar gazdaság 2019-ben

Hírek2020. feb. 8.MKB Elemzési Központ

Nagyon fontos adatokat ismerhetünk meg a jövő héten.

1. Csütörtökön ismerhetjük meg a januári inflációs adatokat idehaza

Várakozásunk szerint a 2019. decemberi 4,0%-os szintről 2020. januárban 4,1%-ra gyorsult a hazai infláció év/év alapon (2020. januári a 2019. januárihoz viszonyítva), azaz a mutató átmenetileg az MNB inflációs toleranciasávja fölé került. A külső inflációs nyomás továbbra is alacsonynak mondható, ám az üzemanyagárak 2020. januárban emelkedést mutattak tavaly decemberhez képest.

Az infláció most januári emelkedésében egyedi tényezők is szerepet játszanak, amely megerősíti azt a véleményünket, hogy a következő hónapokban ismét csökkenő pályára áll az infláció, azaz visszakerül az MNB toleranciasávjába.

A kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás áfája a korábbi 18%-ról 5%-ra csökkent 2020. január 1-jétől, mely az inflációs mutató mérséklődésének irányába hat. Ugyanakkor 2019 júliusa után az idei év elején ismét emelkedett a cigaretta, a finomra vágott fogyasztási dohány és az egyéb fogyasztási dohányok jövedéki adója, amely erősíti az inflációs dinamikát.

Összességében a 2020-as évben átlagosan 3,6%-ra emelkedhet a hazai inflációs ráta a tavalyi 3,4%-hoz képest, elsősorban az élénk hazai gazdasági aktivitásnak és a gyengébb forintárfolyamnak köszönhetően. A gazdasági ciklus lefordulása és az árfolyamhatás kifutása miatt 2021-re viszont lassulást mutathat az infláció, átlagosan a jövő évben 3,1%-on alakulhat (év/év alapon mérve).

2. Pénteken érkeznek a 2019. utolsó negyedéves és a teljes tavalyi évre vonatkozó hazai GDP-adatok

Várakozásunk szerint 2019. negyedik negyedévében 4,2%-kal növekedett a magyar gazdaság 2018 utolsó negyedévéhez képest. A GDP növekedéséhez minden szektor – a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar és a szolgáltatások – pozitívan járulhatott hozzá. A szektorok közül a szolgáltatások lehetett a húzóerő a GDP-bővülés tekintetében. Így összességében 2019-ben 4,8%-kal bővülhetett átlagosan a hazai gazdaság.

Különösen izgalmasnak ígérkeznek a csütörtökön megjelenő, 2019. decemberi építőipari adat, mivel jelentősen befolyásolhatja a rákövetkező napon megjelenő hazai GDP-bővülésre vonatkozó mutatókat. Az építőipar teljesítményére vonatkozóan konzervatív becsléssel számoltunk, így a GDP-növekedésre adott előrejelzésünk is konzervatívnak számít. A beérkező, esetlegesen a várakozásunknál kedvezőbb építőipari adatok a 2019. negyedik negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó várakozásokat és magát a tényszámokat is feljebb húzhatják.

2020-tól a gazdasági növekedés lassulása várható idehaza: 2020-ban 3,5%-kal, majd 2021-ben 3,1%-kal bővülhet a hazai GDP átlagosan (év/év alapon mérve). Az előrejelzett gazdasági lassulás mögött elsősorban a fogyasztás és a beruházások növekedésének mérséklődése áll. Előbbit a várhatóan alacsony szintű foglalkoztatás-bővülés és a lassuló bérdinamika táplálja, melyet részben ellensúlyozhat a magas fogyasztói bizalom és a korábbi évek során keletkezett megtakarítások mértéke. Ezenkívül a kormányzati beruházások terén az EU-s források csökkenése fékezi a növekedést, míg a magánberuházások esetén leginkább technikai jellegű lassulás várható a 2019-es kimagasló év után.

Ez alapján a tényleges gazdasági növekedés 2019-ben még a potenciális szint fölött, de 2020-tól már alatta növekszik majd, vagyis várakozásunk szerint az üzleti ciklus 2019-ben tetőzik és onnan lefordulás várható.

3. Február 14-én újabb pozitív lépések várhatóak az S&P-től és a Fitchtől

Egy éve, 2019 februárjában - a korábbi várakozásunkkal összhangban - mind az S&P Global Ratings, mind a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő felminősítette hazánkat: egyaránt a korábbi BBB- szintről BBB szintre javították Magyarország szuverén adóskockázati besorolását (mindkettő befektetésre ajánlott kategória), a besoroláshoz kapcsolódó kilátás mindkét esetben stabil.

Az előzetesen közölt menetrend szerinti következő felülvizsgálatuk során, 2019 augusztusában az S&P nem élt a véleményformálás lehetőségével, míg a Fitch megerősítette hazánk BBB szintű besorolását (stabil kilátás mellett). Az S&P és a Fitch következő, egyben az idei évi első felülvizsgálata február 14-én, pénteken esedékes, amikor is véleményt mondhatnak a hazai gazdasági folyamatokról.

Várakozásunk szerint 2020-ban sor kerülhet a hitelminősítői kilátások stabilról pozitívra történő módosítására az S&P és a Fitch esetében; ennek fényében már a február 14-i döntések alkalmával is pozitívra változtathatja a két hitelminősítő a jelenlegi besoroláshoz tartozó kilátást.

Ez utóbbit támogathatja a kedvező GDP-növekedésünk. Azonban fontos azt is látni, hogy a folyó fizetési mérlegünk 2018 negyedik negyedéve óta folyamatosan negatív, valamint az államháztartás GDP-arányos adósságának elmúlt években tapasztalt mérséklődése ellenére (2019 szeptembere: 68,2%) az adósságrátánk továbbra is magasnak számít.

A kedvező makrogazdasági folyamatok fennmaradása esetén a pozitív kilátás bejelentését követően általában 1-2 éven belül lehet számítani újabb felminősítésre. Fontos látni, hogy a hitelminősítők közül a piaci visszajelzések alapján legtöbb befektető az S&P-re figyel, őt a Moody’s követi és harmadik a sorban a Fitch.

További elemzések itt érhetőek el.