Júliusban csökkenésnek indult az euróövezet gazdasági teljesítménye

Hírek2022. júl. 22.MTI

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent és zsugorodni kezdett az euróövezet gazdasági teljesítménye a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek között végzett felmérésének pénteken publikált előzetes adatai alapján.

Az S&P Global feldolgozóipari és szolgálatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) júliusi előzetes értéke az euróövezetre vonatkozóan 49,4 pontra csökkent a júniusi 52,0 pontról, jóval az 51,0 pontos piaci várakozások alatt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Júliusban az euróövezet gazdasági teljesítménye 2021 februárja óta az első alkalommal csökkent.

A kompozit index összetevői közül a feldolgozóipari BMI 49,6 pontra csökkent a júniusi 52,1 pontról, a szolgáltatóipari pedig 50,6 pontra 53,0 pontról. A feldolgozóipari BMI 25 hónapja, a szolgáltatóipari pedig 15 hónapja a legalacsonyabb értéket érte el júliusban.

Az euróövezetben mind a termelés, mind a megrendelések beérkezése a 2021 eleji járványvédelmi zárlat óta az első alkalommal csökkent, miközben a világjárvány során felgyülemlett és a kilábalás közepette növekedésnek indult keresletet már felemésztette az infláció, a megélhetési költségek növekedése.

Ugyanakkor az új munkahelyek számának növekedési üteme már a második hónapja mérséklődött, és 15 hónapja a leglassúbb szintet érte el. A vállalkozások a kereslet gyengülése miatt ugyanis elkezdték visszafogni a munkaerő-felvételt. Az infláció is magas maradt, bár lassult. Eközben az üzleti várakozások az előttük álló évre vonatkozóan 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre estek vissza.