Június óta nő az építőipari termelés, de idén 10 százalékos lesz a visszaesés

Hírek2020. dec. 15.Növekedés.hu

2020 októberében az építőipari termelés 16,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületeknél 5,3, az egyéb építményeknél 26,5 százalékos a csökkenés - derül ki a KSH friss adataiból. A szektor 370 ezer embert foglalkoztat, éves szinten 11-12 százalékos visszaeséssel lehet kalkulálni az ITM szerint.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a szeptemberihez mérten 1,3 százalékkal nőtt. Június óta minden hónapban magasabb volt az előző havinál, októberben 11,8 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot. A növekedés az épületeken végzett munkák bővülésének köszönhető.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 11, az egyéb építmények építésében 36,4, a speciális szaképítésben 3,2 százalékkal esett vissza a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 17,3 százalékkal nőtt, az építőipari vállalkozások október végi szerződésállománya 10 százalékkal elmaradt a tavaly október végitől. 

A KSH adatai bizakodásra adnak okot, hiszen a hazai építőipari termelés volumene a májusi mélyponthoz képest folyamatosan, októberre már összesen 11,8 százalékkal javult - mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára 

Noha az adatokat az ágazat sajátosságaira figyelemmel több havi összehasonlításban érdemes vizsgálni, az államtitkár kiemelte, hogy 2020 októberében a termelés értéke folyó áron 389,4 milliárd forint volt, ez az idei év második legmagasabb adata.

Az érték a nyers adatok alapján másfélszeresen múlja felül 2015 havi átlagait.

A magyar mutatók uniós összevetésben különösen jók: a 2010-es év átlagához képest a tagországok átlagában stagnált az ágazat teljesítménye 2020 szeptemberében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján, míg hazánkban 48,9 százalékkal volt magasabb 2020 októberében - fogalmaz az ITM közleménye.

Októberben a tárgyhó végi szerződésállomány 1946 milliárd forintot tett ki. A megkötött havi új szerződések összege forintban számolva 2020 októberében 17,3 százalékkal nőtt.

2020 első három negyedévében 12.876 lakást építettek meg, ami éves összevetésben 25 százalékos bővülést jelent. Budapest kivételével az ország egész területén dinamikusan növekedtek a használatbavételek októberig.

Boros Anita hangsúlyozta, hogy az újlakás-kínálaton meglátszik majd a jövőre életbe lépő Otthonteremtési Program elemeinek hatása. Emlékeztetett, hogy az új építésű lakások áfa-kulcsa 5 százalékra csökken, a CSOK igénybevétele esetén visszaigényelhető lesz az áfa, CSOK-os lakásvásárlásoknál eltörlik a vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettséget.

2020 októberében több mint 368 ezren dolgoztak az építőiparban. 2020. január-júliusban 2010 azonos időszakához képest 31 százalékkal, mintegy 37 ezerrel nőtt az építőiparban foglalkoztatottak száma.

Az államtitkár kifejtette, hogy a következő hónapokban a tavaszi visszaesés további korrekciója várható, de az ágazat idei teljesítménye vélhetően 12-13 százalékkal maradhat el a tavalyitól.

A járványhelyzet és a korlátozó intézkedések mellett ehhez az is hozzájárul, hogy a jövőre induló otthonteremtési támogatások hatására a háztartások egy része kivár lakásfelújítási, -vásárlási vagy -építési terveivel.