Júniustól ismét lehet támogatásra pályázni elektromos autó megvásárlásához

Hírek2021. máj. 19.Növekedés.hu

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt célok elérése érdekében ismét pályázati kiírást tett közzé új, tisztán elektromos személygépkocsik megvásárlásának, valamint lízing keretében elektromos gépjárművek beszerzésének támogatására az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 3 milliárd forintos keretösszeggel – hívta fel a figyelmet Steiner Attila, a tárca körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A közlekedésből származó környezetszennyezés visszaszorítása érdekében a kormány fejleszti a hazai elektromobilitást, ezért tavaly 5 milliárd 882 millió forinttal támogatta elektromos személygépjárművek beszerzését. A klímavédelem érdekében tett erőfeszítéseink mellett a magyar állampolgárok egészségének megőrzése szintén fontos cél, ezért is ösztönözzük a károsanyag-kibocsátásmentes, elektromos személygépjárművek vásárlását – emelte ki az államtitkár.

A tárca idén három szakaszban összesen 3 milliárd forintot biztosít a programra, vissza nem térítendő támogatás formájában. Pályázatot minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy; magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező civil szervezet, egyesület vagy felsőoktatási intézmény nyújthat majd be.

A támogatás mértéke a legfeljebb ötszemélyes gépjármű megvásárlásakor - amennyiben a vételár 1 és 12 millió forint között van -  maximum 2,5 millió forint (a támogatás intenzitása maximum 50 %), 12 és 15 millió forint közötti vételár esetén maximum 1,5 millió forint (a támogatás intenzitása maximum 12,5 %), hét-vagy többszemélyes gépjármű megvásárlásakor - amennyiben a  vételár 1 és 14 millió forint között van - a maximális támogatási összeg 2,5 millió forint (a támogatás intenzitása maximum 50 %), 14 és 17 millió forint közötti vételár esetén pedig maximum 1,5 millió forint (a támogatás intenzitása maximum 11 %). A pályázatokról a benyújtási időszakok lezárultát követő 20 munkanapon belül születik döntés, amelyről a pályázók a döntés meghozatalát követő 5 munkanapon belül elektronikus úton kapnak tájékoztatást a pályázati portálon keresztül.

A pályázat első szakaszában 2021. június 14. és 2021. július 2. között vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lesz lehetőség beadni a pályázatokat.

További információk és a pályázati kiírás a program lebonyolítását végző IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.  honlapján érhető el.