Kamatdöntés - Erősödött a forint az MNB közleményének kiadása után

Hírek2021. szept. 21.MTI

Hatheti mélypontról jött vissza és erősödni kezdett a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a kamatdöntő ülésről kiadott közleményben jelezte, hogy 40 milliárd forintról 50 milliárd forintra csökkenti a kötvényvásárlási program havi keretösszegét, valamint fokozatosan kivezeti a forintlikviditást nyújtó swapeszközt.

Kedd délután fél négy körül 354,12 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, de a közlemény kiadása, három óra előtt hatheti mélyponton is járt a forint, amikor egy euróért 355,07 forintot kellett adni.

A dollár 300,94 forinton forgott fél négy előtt pár perccel, de az euróhoz hasonlóan, három óra előtt néhány perccel még a hatheti csúcs közelében járt, 302,49 forintos árfolyamon.

A svájci frank árfolyama 327,49 forintról 325,84 forintra csúszott le félóra leforgása alatt.

A forint erősödése mögött az áll, hogy a kötvényvásárlások havi keretösszegének csökkentése és a swapeszköznek a likviditás szűkítését célzó kivezetése áttételesen ugyan, de támogatja a forint árfolyamát.

A monetáris tanács kamatdöntésének kihirdetése, két óra után jelentősen gyengült a forint, mivel a testület az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, csak 15 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot. A forint gyengülő trendje a közlemény kiadása után fordult meg.

Az eurót kedd reggel nyolc óra körül 353,73 forinton, a dollárt 301,43 forinton, a svájci frankot pedig 325,15 forinton jegyezték.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy a monetáris tanács 25 bázisponttal, 1,75 százalékra húzza fel a jegybanki alapkamatot, miután előző három ülésének mindegyikén 30 bázispontos emelést hajtott végre.