Kampány indul a cukorbetegség visszaszorítására

Hírek2020. nov. 16.Növekedés.hu

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) új kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a betegség életveszélyes szövődményeire, amelyeknek a koronavírus-járvány szomorú aktualitást ad.

Magyarországon hozzávetőleg 800 000 a cukorbetegséggel diagnosztizáltak száma, közel félmillió ember szervezete pedig úgy küzd a betegség következményeivel, hogy ő maga nem is tud érintettségéről, ez az anyagcsere-rendellenség így szinte már minden hazai családot érint közvetve vagy közvetlenül - közölte a CEOSZ. 

A CEOSZ a betegség visszaszorítása érdekében a november 14-ei Diabétesz Világnaphoz kapcsolódva új plakátkampánnyal is szeretné látványossá tenni a cukorbetegség kockázatait és az esetleges szövődmények pusztítását az emberi szervezetben. A plakátokat a főváros 22 forgalmas pontján lehet látni hétfőtől, többek között a Mamut II-nél, a Westendnél, illetve a Margit hídnál. 

A szövetség közleményében kiemeli:

újból és újból hangsúlyozni kell az egészséges életmód fontosságát a megelőzésben, de sokszor a diabétesszel élők sem tartják be az alapvető szabályokat. Rendszeres testmozgást mindössze négyből egy cukorbeteg végez, és csak alig több mint a felük méri legalább napi rendszerességgel a vércukorszintjét, a következmény pedig szívelégtelenség, vesekárosodás vagy látásvesztés is lehet.

Drámai adat, hogy a betegek közel 10%-a semmit nem változtatat az életmódján a diagnózist követően.

Magyarországon évente 1000 ember veszíti el a látását a cukorbetegség miatt. A diabétesszel élők 75 százaléka hal meg szív- és érrendszeri szövődmények következtében. A túlsúly megduplázza, az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának esélyét - csak néhány meghökkentő adat, amely világosan megmutatja, mekkora károkat képes okozni a betegek szervezetében a diabétesz, ha az érintettek nem tartják kontroll alatt állapotukat.

„A diabétesz sok esetben úgy okoz óriási károkat a szív- és érrendszerben, a vesében vagy éppen a látószervekben, hogy a beteg egy bizonyos pontig észre sem veszi. Minél hamarabb nyilvánvalóvá válik az anyagcsere-betegség, annál hatékonyabban lehet küzdeni a súlyosabb szövődmények megelőzéséért. A vércukorértékek mellett (6 mmol/l feletti éhomi érték) árulkodó jel lehet az indokolatlan szomjúságérzet, a fáradékonyság, a gyakori fertőzések vagy akár a hirtelen súlyvesztés” 

– idézi a közlemény Füzesi Brigittát, a CEOSZ elnökét.

A tudatos táplálkozás, a túlzott szénhidrátbevitel és a túlsúly elkerülése, a rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkohol száműzése mind-mind hozzájárulhatnak a kóros anyagcsere-állapot elkerüléséhez. Ajánlott a rendszeres vércukormérés, valamint a folyamatos kapcsolattartás a kezelőorvossal, aki szükség esetén azonnal módosítani tud a terápián. Mindebben ma már „okos” vércukormérő készülékek és telemedicinás rendszerek is segítenek a betegeknek - sajnos sokan ennek ellenére sem élnek a lehetőségekkel.

 „A korábbi, közel 2000 cukorbeteg bevonásával készült kutatásunk megdöbbentő eredményeket hozott: az orvos által javasolt diétát csak minden második diabéteszes tartja be, emellett csupán alig több mint a felük méri napi rendszerességgel a vércukorszintjét, 27%-uk pedig csak hetente végez ellenőrzést. Látványos plakátkampánnyal mutatjuk meg az érintetteknek a valóságot: nem lehet elsétálni a kontrollálatlan cukorbetegség által okozott szövődmények mellett, mert életeket követelnek. Ennek az üzenetnek most még nagyobb súlya van, hiszen 

a diabétesszel élők esetében jelentősebb a koronavírus-fertőzés kockázata is, és az immunválasz esetleges elégtelenségei miatt súlyosabb szövődményekkel járhat a cukorbeteg pácienseknél a megbetegedés” 

– hangsúlyozza Füzesi Brigitta.