Videósorozattal hívják fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre

Hírek2021. aug. 26.Növekedés.hu

Közös kampányba kezdett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és a Hungarian Police Rallye Team Kft. (HPRT) a biztonságos közlekedésre való figyelemfelhívás és a hazai közlekedési morál javítása érdekében. Az együttműködés keretében olyan edukatív videósorozatot készítenek, amely nemcsak a kezdő vezetőknek, hanem a tapasztalt sofőröknek is szolgál hasznos vezetéstechnikai információkkal. Az első videóban az üléspozíció témakörét járja körbe közúti és versenyautóban is Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató, a HPRT pilótája.

Váratlan helyzetbe bármikor kerülhetünk, így a mindennapi közlekedésben rejlő veszélyekre nem minden esetben tudunk felkészülni, de, ha jó alapokkal rendelkezünk és körültekintőek vagyunk, akkor már sokat tettünk saját magunk és mások biztonságáért.

A hazai díjköteles utakon évente nagyjából 400 millió járműáthaladást, és körülbelül 3 millió járművet látnak a fix kameráink. Ezek hatalmas számok, melyek évről évre növekednek. Ezért is tartjuk különösen fontosnak, hogy a biztonságos közlekedés az alapműveltség részévé váljon, amihez folyamatos edukációra és széleskörű tárgyi tudásra van szükség. Ezért is örülök, hogy olyan szakértőket tudunk bevonni a #közlekedjbiztonságosan kampányunkba, mint a Hungarian Police Rallye Team, amelynek tagjai valódi, a biztonságos közlekedést támogató, a mindennapokban használható gyakorlati információkkal tudnak segíteni.

– fogalmazott Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

A videósorozat első részében Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató, a HPRT pilótája a helyes üléspozíciót és az ahhoz tartozó járműbeállításokat mutatja meg, amelyeket sokan talán ismernek, de vagy nem, vagy helytelenül alkalmaznak.

A könnyed és ugyanakkor biztonságos járműkezelés alapja a megfelelő üléspozíció. A jármű mozgását, esetleges csúszásait az autót vezető az ülésen keresztül érzékeli leghamarabb, ha megfelelően ül a volánnál. Ne tévesszük meg magunkat azzal, hogy egyszerűen hátra döntjük a támlát, hogy kényelmesen belefeküdjünk az autóba. A fekvő helyzetben történő vezetés ugyanis a jármű kezelésében alapvető késedelmet okoz, hiszen minden elsődleges reakciót megelőz a „felülés” mozzanata.

– tanácsolja Hoffer Zsolt.

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb helyzetben üljünk a volán mögött, nemcsak az ülést, hanem a biztonsági övet és – ha lehet – a kormányt is be kell állítanunk úgy, hogy valóban stabilan, könnyeden és biztonságosan tudjuk irányítani a járművet. Arról, hogy ezen beállításokat hogyan kell elvégezni, mire kell figyelni és miért fontosak ezek, Hoffer Zsolt a videóban beszélt részletesen.

A #közlekedjbiztonságosan kampányt idén indította útjára a NÚSZ Zrt., mely felelős állami vállalatként a jogszabályokban meghatározott feladatain túl évek óta nagy hangsúlyt fektet a hazai közlekedési morál javítására, a kulturált közlekedés népszerűsítésére és hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára. A kampány keretében a társaság a Hungarian Police Rallye Team mellett együttműködik többek között a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és a M1RA csapattal, valamint a témában bonyolított már le online felmérést és indított videópályázatot is, amelyre 2021. október 10-ig lehet jelentkezni.