Kaputelefonok a 21. században

Hírek2021. ápr. 17.Növekedés.hu

A legtöbben, ha azt halljuk, hogy kaputelefon, a múlt század ódon, recsegős, leginkább lakótelepeken fellelhető tákolmányaira gondolunk. Ugyan ezek a darabok még gyakoriak ma, a kaputelefonok fejlődése nem állt meg a 90-es években.

A modern kaputelefonok

A legalapvetőbb elem, mely sok régi verzióból hiányzik, az a kamera. Ez egy viszonylag régi újítás, a lakóházakhoz tartozó kaputelefonok már szinte kivétel nélkül rendelkeznek megfigyelőegységgel.

Így megbizonyosodhatunk arról, hogy pontosan kit is készülünk beengedni, nem kell az illető hangjára hagyatkozni. A legmodernebb készülékek azonban ennél jóval többre képesek.

A többségük rendelkezik kártyaleolvasóval. Tehát amennyiben nálunk van a megfelelő kódkártya, a jelszó beütése nélkül, rendkívül egyszerűen ajtót nyithatunk. Az érintés nélküli belépés a jelen vírushelyzetben kifejezetten előnyös.

Emellett, míg a régebbi verziók kábelekkel továbbították a kaputelefon és a beltéri egység között az információt, a modern változatok többnyire vezeték nélküliek. Ezáltal beszerelésük, áthelyezésük jóval egyszerűbb. Sőt, ezáltal egy új lehetőség is feltárult az újabb típusok számára.

A WiFi kaputelefonok

Ez a vezeték nélküli kapcsolat vezetett azokhoz a modellekhez, melyek esetében beltéri egységre nem is feltétlenül van szükségünk.

Bluetooth, vagy annál is gyakrabban wifi kapcsolat révén telefonunkkal, tabletünkkel vagy akár a számítógéppel közvetlenül rákapcsolódhatunk a kaputelefonra. Ezáltal könnyedén és egyszerűen megbizonyosodhatunk arról, hogy ki is a látogató, valamint beszélhetünk hozzá, beengedhetjük.

A DEFLOC vagyonvédelmi áruház kínálatában több wifi kapcsolat révén működő egységet is találhat, melyek közül a Hikvision termékeket tudjuk leginkább ajánlani.

Természetesen olyan termékek is kaphatóak, melyek rendelkeznek beltéri egységgel, de megvan a lehetőség a telefonos kapcsolatra. Ezáltal van egy, a kapu kezelésére dedikált készülékünk, de megvan a lehetőség az alternatívára is.

Széles körű kínálat

A DEFLOC termékkínálatában a kaputelefonok igen széles skálája szerepel, ezért elsőre nehéz lehet a döntés. Mint azt korábban említettük, a Hikvision által gyártott készülékek a legmegbízhatóbbak.

A cég lassan két évtizede tevékenykedik a piacon, és specialitásuk a kamerás megfigyelőrendszerek. Ide tartoznak a modern kaputelefonok is, melyek közül számtalan típust forgalmaznak.

Mivel a minőség adott, leginkább arra érdemes figyelnie, hogy pontosan mit tartalmaz az adott termék. Egyes készülékek csak kültéri egységgel rendelkeznek, mások azonban egy beltérit és egy disztribútort is magukba foglalnak.

Attól függően, hogy hány család él az adott házban, érdemes figyelni arra, hogy minden lakás számára használható legyen a beszerezni kívánt kaputelefon.

Emellett a Hikvision számos tartozékot is gyárt. Ilyen például az esővédő keret, ami megakadályozza a beázást, valamint a tartókonzol, mely a beltéri egység rugalmas elhelyezését biztosítja.(X)