Karácsony Gergely: a kormány indítson társadalmi párbeszédet az uniós helyreállítási alap hitelének felhasználásáról!

Hírek2023. júl. 20.MTI

A kormánynak el kell indítania a társadalmi egyeztetést az európai uniós helyreállítási alap hitelének felhasználására vonatkozó tervekről, a főváros ehhez el is készítette a projektlistáját! - mondta el a főpolgármester a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Karácsony Gergely közölte: a fővárosi önkormányzat és cégei elkészítették azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket ebből az alapból lehetne megvalósítani.

A párbeszéd "egyelőre egyoldalú", de mi szeretnénk elmondani a magyar kormánynak is, hogy mi azok a nagyon fontos beruházások, amelyeket Budapest szeretne megvalósítani a helyreállítási terv hitelkeretéből - tette hozzá.

A főpolgármester kiemelte, az összegyűjtött projektek mind azt a célt szolgálnák, hogy Budapest az élen járjon a klímaváltozás elleni küzdelemben, és ezáltal hozzájáruljon Magyarország klímacéljaihoz is.

Ezekből a forrásokból szeretnék továbbfejleszteni a fővárosi trolihálózatot, illetve a közszolgáltatásaikat klímasemlegessé tenni - mutatott rá.

Karácsony Gergely közölte, a projektlista véglegesítése a napokban megtörténik, és amint megnyílik a társadalmi párbeszéd lehetősége, azt a kormánynak is eljuttatják.

A fővárosi önkormányzat az elmúlt években rendkívül sikeresen lobbizott uniós források megszerzéséért. Amennyiben sikerül rendezni Brüsszel és a magyar kormány vitáit, akkor több mint 200 milliárd forint értékben érkeznének uniós források Budapestre az elkövetkező években, ugyanakkor az ambiciózus klímacélok eléréshez újabb forrásokra van szükség - mondta a főpolgármester, majd hozzátette: bíznak abban, hogy projektjeik bekerülnek a végleges programba.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a kormánynak el kell indítania a társadalmi párbeszédet, hogy olyan tervvel mehessen Brüsszelbe, amely bírja a legtöbb magyar társadalmi szereplő támogatását, mert csak így lesz esélye arra, hogy Brüsszel támogatását is megszerezze.

Jávor Benedek, a Párbeszéd - Zöldek európai parlamenti listavezetője, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője arról beszélt, a helyreállítási alapot azért hirdette meg az Európai Unió, hogy segítse a tagállamokat a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításban. A magyar kormány eleinte visszautasította az alap részét képező hitelfelvételt, és kizárólag a vissza nem térítendő támogatási részre, 2200-2500 milliárd forintra nyújtott be terveket - mondta, majd úgy fogalmazott: "időközben a magyar kormány is ráébredt, hogy kudarcos gazdaságpolitikájának eredményeképpen súlyos költségvetési hiány állt elő."

A kormány "az utolsó előtti pillanatban" jelezte az uniónak, hogy hitelfelvételért is folyamodna - mondta Jávor Benedek rámutatva, hogy Magyarország mintegy 3000 milliárd forint hitelt vehetne fel.

Elmondta, augusztus 31-ig a hiteligénylés mellett terveket is be kell nyújtani az Európai Uniónak, hogy milyen projektekre, beruházásokra szeretnék fordítani a forrásokat.

Jelen pillanatban azonban "nem tudunk semmit" arról, hogy a magyar kormánynak milyen tervei vannak a felvehető hitel elköltésére. Továbbá az érintettek - a főváros és más önkormányzatok, civil szervezetek, érdekképviseletek - nem lettek bevonva a terv elkészítésébe - közölte Jávor Benedek, rámutatva: az uniós szabályozás rendkívül fontosként jelöli meg a megfelelő társadalmi egyeztetést és a partnerség kiépítését.

Hangsúlyozta, a kormánynak megfelelő egyeztetéseket kellene folytatnia az érintettekkel.

Információk szerint a kormányzaton belül "jelentős tanácstalanság" van akörül, hogy milyen projekteket állítsanak a hitelfelvétel mögé, ugyanakkor az önkormányzatoknak lehetnek olyan javaslataik, amelyek "feltölthetik ezt a hitelrészt" - mondta Jávor Benedek.