KELER KSZF: élesben is elindult az új rendszer, sikeres volt a modellváltás

Hírek2020. dec. 18.Növekedés.hu

Új rendszerben szolgálja ki energiapiaci ügyfeleit a KELER Csoporthoz tartozó, klíringszolgáltatásokat biztosító, az árbevételét tavaly 22 százalékkal 1,91 milliárd forintos rekordszintre növelő KELER KSZF. A modellváltás eredményeként az érintett ügyfelek már három partnerbank szolgáltatásaiból választhatnak, és rugalmasabb kiszolgálásban részesülhetnek. Az új modell bevezetésekor a KELER KSZF 109 energiapiaci ügyfelet szolgált ki és a társaság további 10 lehetséges új ügyféllel folytat tárgyalásokat a szolgáltatásnyújtásról, emellett a társaság a középtávú stratégiájának megfelelően keresi a lehetőségeket a nemzetközi terjeszkedésre.

Fontos lépést tett KELER Csoporthoz tartozó, a klíringszolgáltatásokat biztosító KELER KSZF Zrt. (továbbiakban: KELER KSZF). Sikeresen végrehajtotta az úgynevezett „Settlement bank modellváltás” projektjét és 2020. december 1-e óta már élesben működik az új modell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az energiapiaci ügyfelek számlavezetését már nem a KELER Zrt. (továbbiakban: KELER) végzi, hanem három jelentős hazai kereskedelmi bank – az OTP, a Budapest Bank és az MKB Bank -, amelyekkel a KELER KSZF együttműködési megállapodást kötött.

Hatékonyabb, korszerűbb megoldás

A váltásra azért volt szükség, mert cégcsoport másik tagvállalata, az értéktári megoldásokat nyújtó KELER. csak abban az esetben szerezheti meg a központi értéktárakat európai uniós szinten egységesen szabályozó, úgynevezett CSDR licencét, ha nem nyújt pénzszámla-vezetési szolgáltatást a KELER KSZF energiapiaci ügyfeleinek. Ők a sikeres modellváltást követően már a KELER KSZF-fel együttműködő három bank szolgáltatásai közül választhatnak

mondta Pavlics Babett, a KELER KSZF vezérigazgatója. Hozzátette: A modellváltás eredményeként a partnerbankok versengenek a KELER KSZF energiapiaci ügyfeleiért, akik ezáltal nagyobb ügyfélélményben részesülhetnek. Ráadásul a jövőben újabb pénzintézetekkel bővülhet a kínálat, vagyis még élesebbé válhat a partnerbankok között folyó verseny. Az új modellnek köszönhetően a KELER KSZF a nemzetközi üzenetszabványnak (SWIFT) megfelelő kommunikációs csatornát alakított ki a partnerbankokkal. Emellett az energiapiaci KELER KSZF ügyfelek euróban vezetett számláinál automatikussá vált a feldolgozás, továbbá egyedi árazási és finanszírozási lehetőségeket kaphatnak a bankoknál. 
A sikeres váltást igazolja, hogy a KELER KSZF korábban azzal számolt, hogy az új modell bevezetése, és a váltással járó adminisztrációs teher miatt az energiapiaci ügyfeleinek mintegy 20 százalékát elveszítheti, ám a korábbi 120 partnerből 109-en folytatták az együttműködést. „Sőt, további 10 új potenciális energiapiaci ügyféllel tárgyalunk” - tette hozzá Pavlics Babett. A KELER szempontjából pedig azért lényeges a KELER KSZF-nél lezajlott váltás, mert most már ebből a szempontból nincs akadálya a CSDR licence megszerzésének.