Kétpólusú lehet a privátbanki piac

Hírek2019. júl. 11.Növekedés.hu

A hazai privátbanki és vagyonkezelési szektor teljes átalakulását idézheti elő az, hogy a pénzügyi kormányzat a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) piacra dobásával még jobban felerősítette a magyar piacon a kettős kamatrendszert – vélekedtek a szakemberek a BlochampsCapital jubileumi, 10. alkalommal megszervezett Magyar Privátbankári Konferenciájának beszélgetéseiből.

A világgazdaság várt lassulása miatt iránytalanná vált piacok és az azokon elérhető marginális hozamok miatt a korábbi brókeri tudásra alapozó értékesítési szemlélet a múlté, sőt a megújulásra képtelen tanácsadók és cégek is eltűnhetnek a nemzetközi és a hazai piacról.

A jövőben gondolkodó szolgáltatók két irányba indulhatnak: vagy fintech fejlesztésekkel tömegtermékek – s így például a már említett, jó hozamot biztosító állampapírok - digitális értékesítésével megszerezhető nem kevés, kockázatmentes bevételre (jutalékra) alapozva lemondanak az érdemi tanácsadói jellegről, s elsősorban a prémium ügyfelek speciális értékesítési csatornájaként működnek tovább, vagy épp ellenkezőleg, érdemi, a szűken vett pénzügyi termékeken túlmutató, komplex tanácsadókká alakulnak szintén erős digitális fejlesztéssel támogatva– összegezte Karagich István ügyvezető a panelek legfőbb tanulságait a hazai privátbanki piac első számú konferenciáját követően.

A hagyományoknak megfelelően teltházas, 40 piaci szereplő 120 szakemberének részvételével tartott eszmecserének központjában a fentiek okán a vagyonkezelési szolgáltatások forradalma, s a privátbanki ügyfelek kiszolgálásának új irányai álltak. A piaci szereplők beszámoltak, milyen fejlesztésekkel készül a szektor a digitalizációs és ügyfélkiszolgálási kihívásokra, illetve megkerülhetetlen kérdés volt a privátbankároknak a cégutódlásban és vagyonöröklésben ellátott szerepe.

A jubileum kapcsán a konferenciához kapcsolódva idén önálló Gálaesten osztják ki a Blochamps szakmai díjai, köztük az „Az Év Legjobb Privátbanki Szolgáltatója” díj is. A 8 kategória győztesét a hagyományokhoz híven most is a piaci szereplők szavazatai alapján választották meg.