Kezd helyreállni a hazai fogyasztás, nőtt a boltok forgalma

Hírek4 órájaNövekedés.hu

A reálbérek emelkedése látszik a friss kiskereskedelmi adatokon: augusztusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól megtisztítva 4,1%-kal bővült az előző év azonos időszakihoz képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,9%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,2%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8%-kal növekedett az előző hónaphoz viszonyítva. 2024. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,8%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Augusztusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 4,1%-kal nőtt.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,5%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,9, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,4%-kal növekedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,9%-kal emelkedett. 
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,0%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 6,1%-kal bővült.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 1,2%-kal mérséklődött.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17%-kal csökkentek.
  • Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1668 milliárd forintot ért el.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 50%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Idén januártól augusztus végéig a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,8%-kal emelkedett.