KI GONDOLTA VOLNA EGYKOR: AZ OLASZOK A CSEHEKHEZ JÁRNAK DOLGOZNI

Hírek2018. júl 10.Növekedés.hu

Növekszik a Cseh Köztársaságban munkát kereső dél-európaiak száma. Legtöbben az olaszok érkeznek, de egy évtized alatt megháromszorozódott a cseh vállalatok által alkalmazott spanyolok és portugálok száma is, idézi a Radio Praha honlapja a Hospodářské Noviny cikkét. Dél-Európa számos állama, így Görögország, Spanyolország és Olaszország – az elmúlt években súlyos munkanélküliséggel küzdött. A kialakult helyzetben az ott élők közül egyre többen kerestek munkalehetőséget külföldön, így a Cseh Köztársaságban is.   A cseh munkáltatók a maguk részéről erősítésért kilincselnek, mert

az ország munkanélküliségi rátája – nézőpont kérdése, hogy szerencsére vagy sajnos - egész Európában a legalacsonyabb.
A cseh munkaerő-piacon rekordot dönt az üres álláshelyek száma. A Cseh Kereskedelmi Kamara becslése szerint
vállalataik alkalmazotti létszáma legalább 300 ezerrel elmarad a szükségestől.
A kamara egyik szóvivője, Miroslav Diro azt nyilatkozta a Hospodářské Noviny munkatársának, hogy az ország munkaerő-piacán megjelenő egyre több külföldi között az európaiakat elsősorban a déliek képviselik.  Miroslav Diro szerint a kamara azzal számol, hogy
jelenleg mintegy 3,500 olasz, 1,900 spanyol, 1,000 görög és 700 portugál dolgozik cseh vállalatoknál.
A legnagyobb cseh munkaerő-közvetítő ügynökség, a Manpower a korábbiakban képes volt a cseh gazdaságban hiányzó létszámot biztosítani az egykori keleti blokk országaiból, így Lengyelországból, Ukrajnából, Romániából és Bulgáriából. Két éve azonban megkezdte a görögországi toborzást. Ma az ügynökség havi 150-200 görög jelentkezést kap, leggyakrabban programozói és gyáripari munkakörökre.  Az ügynökség képviselője szerint Olaszországból vagy Portugáliából könnyebb munkaerőt bérelni, mint az Európai Unión kívüli országokból. Vannak ugyan kormányzati projektek Ukrajnával és Mongóliával, de így is körülbelül hat hónapot vesz igénybe az ottani jelentkezők elbírálása. A Hays nemzetközi humánpolitikai ügynökség munkatársa, David Dvořák arról számolt be, hogy
a dél-európaiak számára Prága a kontinens legvonzóbb városa, gyakran azoknak az ajánlásoknak köszönhetően, amelyeket a már ott élő honfitársaik adtak az otthoniaknak.
A cseh főváros mutatóit nemzetközileg is magasra értékelik. Az Expat Insider rangsora szerint
a külföldi munkavállalás szempontjából Prága a legjobb város Európában.  
A folyamatnak részesei a franciák is. A prágai francia nagykövetség honlapot nyitott azoknak a tanulmányaikat befejezett honfitársainak, akik cseh vállalatoknál szereznek szakmai tapasztalatokat. A honlapon jelenleg 200 olyan állás-ajánlat van, amely cseh nyelvtudást nem, de francia vagy angol beszédkészséget igényel.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.